Ga naar de inhoud

5 redenen om minder met jezelf bezig te zijn

5 redenen om minder met jezelf bezig te zijn
Soms heb ik het idee dat sommige mensen teveel met zichzelf bezig zijn. En dat vind ik niet zo gek, die periodes heb ik ook. Maar daar word je volgens mij hélemaal niet gelukkig van.

Eén van de belangrijkste lessen die ik heb geleerd, is dat een dip of slechte periode 9 van de 10 komt, omdat ik teveel met mezelf bezig ben. Begrijp me goed, rekening houden met jezelf is heel erg goed. En voor sommige mensen is het therapeutisch gezien wellicht heilzaam om met zichzelf bezig te zijn. Maar voor een groot aantal van ons werkt het alleen maar negatief. Als ik me teveel ‘binnensluit’ word ik daar echt nooit beter van.

Hier komen mijn 5 redenen om minder met jezelf bezig te zijn:

1. Een vergelijking van jezelf met anderen gaat altijd mank

‘Van veel mensen kun je een hoop leren.’

Ik vergelijk mezelf ook te vaak met anderen (volgens mij kun je dat ook niet helemaal vermijden), maar ik probeer om dit zo min mogelijk te doen. De vergelijking met anderen gaat namelijk altijd mank, je komt er altijd slecht af. Wanneer ik mij bijvoorbeeld vergelijk met mijn gezelligste vriendin, dan vind ik dat ik niet gezellig genoeg ben. Wat ik bij deze vergelijking niet meeneem is dat ik op andere punten weer beter ben dan zij. Waarschijnlijk is zij daar weer onzeker over als ze zich met mij vergelijkt. En aangezien je niemand zo goed kent als jezelf, kun je dus nooit op alle punten vergelijken en kom je er altijd bekaaid af. Niet meer mee bezig zijn dus.

2. Je leert pas als je met anderen bezig bent

En dit lijkt dan een beetje haaks te staan op het eerste punt, maar dit is de positieve kant van het jezelf vergelijken met anderen. Van veel mensen kun je namelijk ook een hoop leren. Door mensen echt te leren kennen, je in ze te verdiepen, door boeken te lezen of door anderen te observeren kun je heel veel leren. Dus in plaats van mezelf te bekritiseren omdat die vriendin gezelliger is dan ik, kan ik ook van haar leren. Kijken waarom ze zo gezellig is en proberen daarvan te leren.

Lees ook: 29 leuke & nuttige boeken over zelfontwikkeling, mindfulness, timemanagement & geluk

Bron: pixabay / Willy66

3. Je hebt veel makkelijker goede gesprekken

Ik ben vroeger heel verlegen geweest, durfde echt heel slecht met mensen te praten. Ik was dan tijdens zo’n gesprek alleen maar met mezelf bezig: ‘zit ik niet raar? ben ik wel geïnteresseerd genoeg?’ Met als gevolg dat ik daardoor soms de helft van het gesprek mistte en dus helemaal geen leuke gesprekspartner was. Nu ben ik niet met mezelf bezig, maar met die ander. Ik stel vragen, geef complimenten, probeer diegene een heel leuk gesprek te laten hebben. En dat heb ik daardoor dus zelf ook! Ik heb nu echt in gesprek mét iemand in plaats van dat ik ‘bij’ een gesprek zit.

Lees ook: 3 (persoonlijke) tips tegen verlegenheid

4. Je beleeft veel meer

5 redenen om minder met jezelf bezig te zijn
Deel dit artikel op Pinterest
In plaats van piekeren over mezelf maak ik nu to-do lijsten, die ik vervolgens ook uitvoer. In plaats van mezelf te bekritiseren stel ik mezelf doelen. In plaats van een avond zelfanalyse ga ik nu leuke plannen bedenken of kijk ik gewoon een leuke film en daarvan krijg ik dan heel veel energie. En in plaats van aan het begin van de dag te denken: ‘wat ga ik vandaag eens doen’, denk ik: ‘Wie is er vandaag jarig? Terug van vakantie? Wie heb ik al een tijdje niet gezien?’ Of nou ja, dat lukt niet helemaal, maar dat is mijn streven 😉

Lees ook: Wat ik leer van m’n dagboek (en waarom je er ook aan moet beginnen!)

5. Je wordt niet gelukkig

Dat is niet alleen mijn eigen ervaring, maar dat zie ik ook bij anderen. De mensen die heel veel met zichzelf bezig zijn, die zijn vaak niet gelukkig. Soms heb je zo’n fase overigens even nodig, ik heb het dus ook gehad. Maar waak er alsjeblieft voor dat het je leven niet teveel overheerst.

In een zoektocht naar jezelf is het volgens mij het allerbelangrijkste dat je kijkt naar wie jij wilt zijn in de wereld, voor je vrienden & familie, voor je collega’s, voor mensen die het minder hebben. Voor die mensen die je om wat voor reden dan ook lief hebt.

Zíj zijn degenen die je leven de moeite waard maken.

Lees ook: Wanneer kon het me eigenlijk ineens schelen wat anderen dachten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *