Ga naar de inhoud

Waarom ik blog… en niet plog of vlog

Bron: pixabay

We gingen een paar dagen naar Zeeland en ik dacht: ‘Ik ga een mooie plog (photo log) maken, om te laten zien hoe rustig en ruimtelijk Zeeland is, zodat mijn lezers er lekker mindful van raken.’ Ik maakte weinig foto’s. Omdat ik te druk bezig was met genieten.

En toen realiseerde ik me waarom schrijven, bloggen dus, echt mijn ding is en ploggen en vloggen (video loggen) niet. Schrijven kan namelijk achteraf, op je eigen moment. Je hoeft het genieten er niet voor te laten, je bent niet afgeleid. Sterker nog, je moet juist extra bewust van alles genieten, zodat je er later goed over kan schrijven. En omdát je er nog over schrijft, geniet je er eigenlijk twee keer van: op het moment dat het gebeurt en het moment dat je erover schrijft.

Fotograferen is ok

Niet dat fotograferen of filmen minder is of niet goed hoor. Dat kan ook ontzettend ontspannend zijn als je in je eentje de natuur in gaat júist om foto’s te maken. Het gaat mij vooral om het vastleggen terwijl je iets doet. Of je door de lens kijkt of met je eigen ogen. Of je vastlegt of ervaart. Elke ervaring die wordt vastgelegd door film of foto, wordt minder ervaren. Terwijl je die ervaring ook net zo goed veel later kunt delen. Zónder beeld. Dan ervaar je én legt je vast in een blog. Achteraf, als je alleen bent en de ervaring voorbij is.

Als je de natuur in gaat, puur om foto’s te maken, dan krijg je daardoor juist een extra ervaring (omdat je zonder fotografie-hobby de natuur niet was ingegaan), maar het vastleggen van ervaringen die je in je ‘gewone’ leven opdoet (vaak met familie of vrienden), maken toch dat je die ervaring minder bewust meemaakt.

Daarom geen plog of vlog. Maar de komende zomer wel geschreven verhalen over bijzondere ervaringen in Zeeland. Die daardoor nóg een keer door m’n hoofd spelen. Fijn toch? 🙂

Hou jij ook zo van schrijven?

6 reacties op “Waarom ik blog… en niet plog of vlog”

  1. Wat verwoord je dat mooi en eigenlijk heel treffend ook! Ik geloof ook wel dat je op een andere manier leeft als je alles met je videocamera of fototoestel vastlegt. Zelf zou ik een keer een dagje ploggen nog wel prima vinden, maar vloggen zou ook niets voor mij zijn. Alleen al het idee dat ik er de hele dag aan moet denken om mijn camera erbij te pakken, houdt me dan tegen. Bovendien vraag ik me af of mijn leven interessant genoeg is voor een vlog en is vloggen op het werk, waar ik het grootste deel van mijn tijd doorbreng, natuurlijk ook niet echt toegestaan, haha.

  2. Ja, dit is dus ook waarom ik niet plog of vlog. Woorden heb je altijd later nog, foto’s moet je op het moment maken. En daar ben ik ook absoluut niet goed in. Heb ook weleens bedacht dat ik moest gaan ploggen, maar naast dat ik constant zou vergeten foto’s te maken, denk ik ook echt niet dat die foto’s recht doen aan mijn leven, haha.

  3. Ik ben ook meer van het bloggen. Al zit ik er wel aan te denken om tijdens mijn reis in Nieuw Zeeland wat vlogs te maken. Alleen…. het internet is daar zo beroerd, dat ik bang ben dat ik het vervolgens niet eens kan posten. Maar verder, heb ik er ook weinig mee. Ik blog liever.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *