Ga naar de inhoud

Van nieuwsjunkie naar media-luw

Bron: pixabay
Ooit heb ik mijn HBO-journalistiek afgerond. Het zal je dus niet verbazen dat er een tijd was dat ik al het nieuws volgde. Tegenwoordig mijd ik het nieuws zoveel mogelijk.

Tijdens mijn studie wilde ik alles lezen. Ik wilde iets meer weten dan de waan van de dag, dus ik las achtergronden en ik bekeek de krantenberichten kritisch. Ik keek nieuws en probeerde door veel in me op te nemen ontwikkelingen en actualiteiten beter te begrijpen.

Maar gaandeweg de jaren verloor ik mijn informatiehonger. Er stond voor mijn gevoel ook weinig lekkers op het menu. Vooral veel kant-en-klaar en liflafjes.

Opinie & commercie

Eén van de dingen die in de afgelopen jaren zijn gebeurd, is dat opinie een steeds grotere rol heeft gekregen. Dit is natuurlijk ook onderdeel van de social media, een mening is belangrijker geworden dan de feiten. Als er ergens niet over wordt gesproken op Twitter,is het niet belangrijk. De journalist bepaalt niet langer wat belangrijk is, maar Jan Boerenlul en Henk en Ingrid.

En dus werd het tijd om mij eens af te vragen of ik mijn tijd moet vullen met de mening van een willekeurige twitteraar. En of ik mijn tijd moet verdoen met lokale kranten waar de pagina’s worden gevuld door ingezonden artikelen, zonder enige vorm van redactie. Of tijdschriften die zijn overgenomen door adverteerders die blijven roepen: ‘Koop meer, koop meer!’

Lees ook: Een ‘slow’ weekje (zonder social media, nieuws…)

Het gaat nergens meer over. En echt, er zijn nog wel kwaliteitskranten hoor, maar dat kost altijd geld en ik heb niet echt het gevoel dat het dat geld waard is. Want wat heb ik er nou helemaal aan?

Ik kan de wereld niet redden

Ik weet namelijk ook: ik kan de wereld niet redden. Ik heb er niks aan om al die ellende te lezen. En degene die in de ellende zit ook niet. Omdat ik geen ambitieuze journalist ben geworden die misstanden aan de kaak gaat stellen, kan ik niets doen met de misstanden die me ter ore komen. En los van dat ik er niets aan heb, word ik er verdrietig en gefrustreerd van. Is het niet van het treurige onderwerp, dan is het wel van de slechte journalistiek. Dus probeer ik er helemaal mee te stoppen (wat uiteraard op het moment lastig is i.v.m. het Wereldkampioenschap voetbal, dat ik graag volg).

En zo verviel is dus van een betrokken nieuwsjager naar een onverschillige egoïst. En dat bevalt me tot nu toe eigenlijk prima 🙂

Kijk jij veel nieuws?

12 reacties op “Van nieuwsjunkie naar media-luw”

  1. Ik kijk eigenlijk nooit tv en houd mijn media-feeds zo ‘schoon’ mogelijk.. wat een rust!
    En dan nóg krijg ik het voor mekaar me schuldig te voelen over zaken waar ik geen weet van heb – precies vanwege dat gegeven.. De onsterfelijke idealist die nog steeds in me schuilt (al zij het erg diep) vind het ‘niet eerlijk’ dat ik rust heb terwijl alles ‘niet eerlijk’ is.

    1. Nou inderdaad dat schuldgevoel. Dat wordt alleen maar erger als je het nieuws wél volgt. Je kunt beter onwetend zijn dan dat je het wel weet maar niks doet 😉

  2. Ik begrijp je wel. Ergens. Maar ik lees wel degelijk nieuws en ik vergelijk ook bronnen als ik dat nodig vind. ‘Slechte’ nieuwsoutlets, die inderdaad vaak maar wat roepen en geen onderzoek doen, die mijdt ik. Als ik het al lees, dan alleen om te kijken hoe ontzettend fout ze het hebben en hoe domme mensen daar dan weer in trappen. Ik vind nieuws namelijk nog steeds belangrijk als informatiebron, op vele niveaus.
    Maar ik volg geen nieuws op twitter of via blogs. Wel via internationale gerenomeerde media en journalisten. Die maken ook wel eens fouten, maar door naar verschillende bronnen te kijken en je gezond verstand te gebruiken, haal je dat er toch wel uit.
    Volgens mij is het niet meer volgen van nieuws iets wat vaker voorkomt bij ouders. Je kunt wel eens het idee krijgen dat de wereld zo f-ed up is, dat je de toekomst niet meer ziet zitten. Maar ik ben er 100% van overtuigd dat het wél belangrijk is om de juiste info tot je beschikking te hebben en geinformeerd te zijn. Je kunt misschien niet direct iets veranderen, maar met de info die je hebt, kun je wel kleine dingen in je eigen leven aanpassen waardoor de toekomst toch wat beter kan worden.
    Kop in het zand is niks voor mij, dat zou me geen rust geven… Maar … ik ben geen moeder.

    1. Ik snap wat je bedoelt en in zekere zin krijg ik ook wel iets mee. Zoals klimaatproblemen (daarom zit ik deze maand te letten op hoeveel plastic ik weggooi), maar dat zijn de grote zaken en niet van die zaken waar bijvoorbeeld nu.nl en de nos.nl mee vol staan.
      En ik denk dat het inderdaad misschien verschil maakt als je kinderen hebt, vooral omdat dat ene geval van kindermisbruik zo groot wordt uitgemeten dat je denk dat het heel veel voorkomt (terwijl het gelukkig uitzonderingen zijn). Maar op zich denk ik niet dat ik haar op een f-up wereld neerzet, ik heb eigenlijk best een positief wereldbeeld 🙂

      1. Ja, maar die ‘kleine’ nieuwsitems, daar kijk ik ook niet naar 😉 Nou zijn Nu.nl en Nos.nl al sites waar ik weinig nieuws lees. Dat vind ik gewoon niet interessant. Ik ben meer van the big picture én het hele microniveau op lokaal nieuws. Want ik wil natuurlijk wel weten waarom er 30 ambulances voorbij leken te rijden, of waarom de tram te laat was. Dat dan weer wel.

  3. Hmmm. Lastig onderwerp. Ik was vroeger iemand die de krant spelde en het nieuws volgde. Nu hebben we het over het pre-internet tijdperk. De tv was het snelste medium. In de loop der jaren is hierin heel veel veranderd. Ik ben hierin ook veranderd. Ik lees wel kranten, maar volg geen nieuws meer in beelden. Dit vind ik veel te indringend; dit komt bij mij erg hard binnen. Na een pittige dag op het werk hoor ik soms zoveel verdriet, dat ik er voor kies om geen nieuws te volgen. Dan sla ik de krant over en ga heerlijk Netflixen.
    Twitter volg ik ook omdat dit een medium is die me goed en snel op de hoogte houdt, maar ook voor mijn interesses. Echter: op twitter kan ik mij ook erg verbazen over de stortvloed aan haat en scheldpartijen die ik hier tegenkom. De mensen die dit doen hebben vaak een account zonder eigen naam en foto. Heel laf anoniem dus.
    Ik merk ook dat ik mij stoor aan mensen die hun mening baseren op zogenaamde oneliners. Het nieuws komt in hapklare brokken en er is weinig verdieping. Dit maakt dat mensen zich niet meer verdiepen in achtergronden en oorzaken. Ik denk dat dit van belang is om je mening te vormen.
    Als je goed bent geïnformeerd door verschillende bronnen en verschillende meningen en visies, denk ik dat dit veel vooroordelen voorkomt.

    1. Ik ben het met je eens dat mensen te snel een mening hebben en inderdaad alles maar op Twitter knallen. De vraag is of je overal per se een mening over moeten hebben, want ik vind dat toch soms lastig en daarbij heeft verder niemand er iets aan als ik ergens een mening over heb.

  4. Ik herken het helemaal, ik ben ook minder nieuws gaan lezen en kijken. Vooral Facebooknieuws vermijd ik. De achtergronden en verdieping mis ik ook vaak in kranten of sites als nu.nl en ga dan zelf net als Daenelia op onderzoek uit zodat mijn vragen alsnog beantwoord worden en nieuws vaak al een stuk genuanceerder wordt dan het beschreven staat. Vaak vind ik artikels een grote mindfuck om maar meer lezers te krijgen terwijl het in het echt totaal niet zo gebeurd is. Maar dan is het niet nieuwswaardig genoeg meer. Irritant!

    1. Ja, soms hebben ze BIG NEWS waarmee ze openen en dan lees je een paar dagen later weggemoffeld in een klein zijkolommetje dat het toch wat genuanceerder lag…

  5. Wat heb je dat mooi verwoord! Eigenlijk geef ik je groot gelijk dat je om deze redenen het nieuws liever mijdt. Zelf blijf ik wel graag op de hoogte van wat er zoal speelt, maar ik klik sowieso alleen aan wat mijn aandacht trekt. Als ik opinie-artikelen lees, dan is dat alleen uit nieuwsgierigheid en probeer ik daar wel bewust mijn eigen mening over te vormen. Ook maakt het vaak al heel erg uit waar je het nieuws vandaan haalt. Ik volg zelf vooral websites als NOS via Twitter en mijd de grote sensatiewebsites als RTL Boulevard (wat ook niet eens nieuws is overigens!).

    1. Ik vind dat de NOS ook steeds meer Boulevard wordt omdat ze toch proberen jonge kijkers te houden (die blijkbaar vooral van sensatie etc houden). RTL nieuws is wat dat betreft beter.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *