Meteen naar de inhoud

Nooit meer te druk: maak je top 3

Prioriteiten, ik weet er best wat van en heb er ook veel over geschreven, maar toch blijft het lastig om te bepalen wáár je nu het beste mee kunt beginnen. Onlangs las ik het ‘Nooit meer te druk werkboek’ van Tony Crabbe, waarin hij het de hele tijd heeft over je top 3.

Jaren geleden heb ik al eens zijn standaardwerk Nooit meer te druk gelezen. Inmiddels zijn daarvan twee afgeleiden. Het ‘Nooit meer te druk werkboek’ helpt je met oefeningen om de dingen die hij in zijn standaardwerk heeft verteld in praktijk te brengen. En in ‘Een nieuw begin’ hanteert hij dezelfde principes, alleen is dit boek tijdens corona geschreven en ook helemaal toegespitst op deze periode. Deze luisterde ik onlangs (maar luisterboeken kan ik nooit zo goed reproduceren helaas).

Wees niet druk, maar origineel

Crabbe probeert in zijn boek onder meer uit te leggen dat ‘druk’ zijn een imago is. Als je andere mensen (en jezelf!) maar genoeg laat weten hoe druk je bent, dan ben je hoe dan ook goed bezig. Helaas zijn er veel mensen druk met… ja met wat eigenlijk? Je kunt beter zorgen dat mensen je kennen omdat je ergens goed in bent of je ergens mee onderscheidt.

Zoek uit wat jouw waarden zijn

Maar hoe doe je dat, onderscheidend zijn? Nou, niet door – heel druk – honderd dingen tegelijk te doen. Nee, je moet gewoon even rustig gaan zitten en nadenken wat jouw kernkwaliteiten zijn en je kerndoelen. En dat zijn er…. precies, drie! Althans, je moet er drie kiezen, omdat je anders teveel doet en dus eigenlijk niks (de hele basis van timemanagement).

Deel dit artikel op Pinterest

Vanuit die top drie die je voor jezelf hebt gemaakt, formuleer je jaar- en maanddoelen en ga je net zo lang door totdat je elke dag een top 3 hebt om aan te werken. Deze sluiten meestal aan bij je top 3 maanddoelen, maar natuurlijk niet altijd.

Nou werk ik al best een tijdje met deze drie dagelijkse ‘highlights’ en het werkt echt fijn! Als ik deze taken af heb, dan ben ik in principe tevreden en heb ik meestal wel tijd over om nog andere dingen te doen. In de week werk ik ook met een top 3 en ik moet eerlijk bekennen dat ik ook wel eens mijn hele takenlijst af heb, behálve de top 3, maar ach ook ik ben niet perfect. Maar wel minder druk, dus dat is fijn.

Zoals Anna laatst opgewekt opmerkte toen ze het werkboek zag liggen op tafel: “Oh, fijn dat je het nooit meer te druk hebt!”

Weet jij wat jouw top 3 is vandaag?

Lees ook: Vier soorten taken (en wanneer je ze doet)

2 reacties op “Nooit meer te druk: maak je top 3”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *