Ga naar de inhoud

Belang van routine (voor het hele gezin)

Rust, reinheid en regelmaat is goed voor iedereen. Regelmaat – routine – is vooral handig als natuurlijk spiekbriefje, omdat je er niet zo bij hoeft na te denken. Het scheelt dus ruimte in je hersenen en je vergeet dingen niet meer.

Denk bijvoorbeeld aan je ochtendroutine: elke ochtend doe je je schoenen aan, ga je tandenpoetsen en je gaat ervandoor. Als je die schoenen niet aandoet, dan vergeet je waarschijnlijk ook het tandenpoetsen. Maar als je je goed aan je routine houdt, gaat alles automatisch.

Drie belangrijke routines

Elke dag heb je drie dingen waar je heel eenvoudig een routine van kan maken:

  • Ochtendroutine. Dit hebben de meeste mensen wel en terecht; je bent nog niet helemaal wakker en je hebt haast. Zonder routine zou het elke dag een slagveld worden.
  • Eetroutine. Zorg ervoor dat je op vaste tijden op de dag eet, zodat je nooit honger hebt en ook niet teveel kan gaan eten. Ook voor kinderen is dit belangrijk. Bovendien kun je hierdoor ook je dag indelen. Let niet alleen op de hoofdmaaltijden, maar ook de tussendoortjes.
  • Slaaproutine. Met kinderen hebt je er twee; die van je kinderen en die van jezelf. Zorg bij de kinderen bijvoorbeeld dat hij niet te lang duurt, want als kinderen eenmaal een lange routine verwachten, dan blijf je bezig ;-). Op je eigen slaapmoment kun je je bijvoorbeeld voornemen om voor het slapen gaan even op te ruimen, ontbijt voor de volgende ochtend te maken, maar ook de sloten controleren en de verwarming omlaag schakelen is belangrijk voor in de routine.

Maar je kunt natuurlijk voor veel meer dingen een routine maken. Zo kun je bijvoorbeeld de was opvouwen als je Goede Tijden, Slechte Tijden kijkt of dode knopjes uit je planten halen als je de hond gaat uitlaten.

Waarom routine belangrijk is voor kinderen

Dat routine belangrijk is voor kinderen lijkt logisch. Als (klein) kind is het leven best even ‘wennen’ en vooral heel nieuw. Als je weet wat je kunt verwachten (omdat het regelmatig is), dan kosten die dingen je geen energie en kun je je als kind richten op al die nieuwe ervaringen.

Belang van routine (voor het hele gezin)
Deel dit artikel op Pinterest
Eigenlijk geldt dit ook voor volwassenen; hoe minder energie je nodig hebt voor dagelijkse klusjes, hoe meer energie je overhoud voor leuke en nuttige dingen!

Overigens is het natuurlijk geen noodzaak om alles té nauwkeurig te plannen. Etenstijd kan wel eens een uurtje afwijken. Bij kinderbedtijd kun je beter wel wat nauwkeuriger zijn.

Niet meer vergeten

Bij een vaste routine kun je allerlei dingen inplannen die ook belangrijk zijn maar waar je soms geen tijd voor maakt of die je keer op keer vergeet:

  • Tijdens de ochtend-, eet- en slaaproutine kun je een beker water leeg drinken als je vaak te weinig drinkt.
  • Als het je maar niet lukt om te sporten, kun je je aanwennen om tijdens je ochtendroutine een kwartiertje te gaan wandelen.
  • Ga elke avond voor het slapen een kwartier lezen als je te weinig leest.
  • Vergeet je vaak om je was op te ruimen? Plan het in na het middageten.

Kortom, als je wilt kun je elke dag helemaal tot in de puntjes georganiseerd laten verlopen door een aantal vaste routines aan te houden.

Lees ook: Dagelijkse routines waar ik veel aan heb
…en: 7 tips voor een fijne ochtendroutine

Vind jij routine ook zo belangrijk?

1 reactie op “Belang van routine (voor het hele gezin)”

  1. Routine is wel makkelijk, maar ik ben eigenlijk ook heel flexibel. Soms komt het beter uit om wat normaal routine is even om te gooien. Bijvoorbeeld als je een dagje weg gaat en je normaal je was draait op die dag. Zelfs met het uitlaten van de hond kijk ik eerst naar hoe het in de dag past, en dan naar op welke tijden we uit gaan. Dat kan nu ook, want de hond is volwassen. Toen hij nog pup was, was de routine belangrijker. En dat geldt denk ik ook voor kinderen: dat routine heel belangrijk en rustgevend is als je jong bent. En misschien ook als je juist heel oud bent. Hmmm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *