Ga naar de inhoud

De fiets als teken van vrijheid!

De fiets als teken van vrijheid!
De wind in je haar, de zon in je gezicht. Op één of andere manier word ik van fietsen altijd blij. Soms zelfs als het regent. Behalve als het ook nog waait en koud is, dan vervloek ik mijn fiets.

Maar goed, ik fiets dus graag. Vooral van A naar B overigens. Ik vind het ten opzichte van een auto vooral heerlijk dat je geen log apparaat om heen hebt. Hij gaat lekker langzaam en altijd vooruit en je kunt precies fietsen naar de plek waar je wilt zijn, zonder omwegen. Ik vind het gewoon praktisch eigenlijk. Ik snap ook nog steeds niet waarom zoveel fervente autorijders de praktische voordelen van de fiets nog niet kennen, maar goed.

Lees ook: 8 redenen om de auto èn de fiets te laten staan

Via een berichtje op Historiek kwam ik een hoorcollege tegen van designhistoricus Timo de Rijk over de ‘Nederlandse’ fiets, waardoor ik me weer realiseerde hoe blij ik ben met mijn fiets.

Dit is het hoorcollege:

Nou moet ik eerlijk zeggen dat ik niet meteen een nationalistisch gevoel krijg van een fiets, maar door het college realiseerde ik me wel dat als ik ooit ga emigreren naar een gebied dat te heuvelachtig is, ik voor mijn gevoel dan een deel van mijn vrijheid kwijt ben, omdat ik me dan vaker in zo’n oncomfortabel, lawaaiig, geldslurpend fort moet wurmen: de auto.

De liefde voor de fiets in genen

Ook vroeg ik me af waar mijn liefde voor de fiets nou eigenlijk vandaan komt en eigenlijk ben ik van twee kanten besmet. Mijn moeder is groot fan van fietsvakanties en mijn vader fietste héél vroeger altijd met de fiets naar zijn werk. Voor mijn gevoel was dat heel ver, maar ik zocht het net even op in Google Maps en het was eigenlijk maar 10 km 😉

Overigens had ik ook een best memorabel fietsmoment toen ik 14 was, toen fietste ik namelijk voor het eerst zonder bril van de lenzenspecialist naar huis. Toen voelde ik voor het eerst de wind in mijn ogen. Zo gaaf vond ik dat.

Daarnaast ben ik ook gewoon nog steeds een hippie die een hekel heeft aan uitlaatgassen en zich af zet tegen de snelle samenleving waarbij iedereen elkaar voorbij rent.

Zijn jullie ook zo verzot op de fiets?

Lees ook: Slow living: Even ‘Ho!’ in de dagelijkse flow
…en: 6 simpele tips voor een gezonder leven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *