Ga naar de inhoud

Daar boven zweeft er iets…

  • Outdoor
Bron: pixabay

Als ik in de auto zit als bijrijder staar ik steevast naar de paaltjes aan de rand van de snelweg op zoek naar één. En als ik er eentje vind, slaak ik een gilletje, spring op van mijn stoel (voor zover dat gaat met een autogordel) en krijg ik een adrenalineshot van heb ik jou daar.

Ik word er echt heel blij van: roofvogels. Ik vind zo’n mooi dier fantastisch. En op het moment dat hij ook nog weg vliegt kan de hele wereld om mij heen in brand staan en ontploffen, maar ik zie alleen dat prachtige dier, op weg naar zijn prooi.

Ik hou eigenlijk heel erg van wilde dieren, alleen ben ik er ook weer heel bang voor. Een roofvogel is echter relatief veilig, vooral omdat ik de meeste zie vanuit de auto. Hier in de buurt is er wel eens één geweest die iets minder vriendelijk was (onze regionale ’terror-uil’, een buizerd), maar toch. Ik hou van dat stoere dier, die de hele dag niks anders doet dan slapen, op zoek naar zijn prooi, wachten op het juiste moment… en toeslaan! Hoe natuurlijk wil je het hebben?

Bron: pixabayEn ergens is het ook gewoon bijzonder dat je ze best vaak ziet, maar altijd maar kort. Of van ver weg. Hoe vaak heb ik niet minutenlang naar boven zitten staren als ik een roofvogel zag vliegen, omdat ik graag de vlucht wilde zien. Ik had alleen altijd minder geduld.

Maar hoe aandoenlijk hij ook is, het blijft natuurlijk een wildebeest. En dat vind ik juist het leukste. Ik hou van roofdieren, omdat roofdieren een stuk intelligenter zijn dan planteneters, om de simpele reden dat ze hun prooi te slim af moeten zijn. Die doortrapte roofvogels zijn toch wel echt een klasse apart.

Stiekem lijkt het me wel leuk om eens een roofvogelshow bij te wonen, maar eigenlijk denk ik dat ik van pure adoratie flauwval of een hele middag loop te gillen. Dan doe ik het liever van een afstandje. Komende lente zit ik weer met open mond te wachten voor de laptop of de slechtvalken er zijn. En tijdens mijn reizen naar Flevoland en Groningen zit ik verlekkerd met mijn hoofd tegen het autoraam in de hoop een kleine glimp op te vangen van die fantastische dieren.

Hou jij ook zo van vogels?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *