Meteen naar de inhoud

Voor 9 uur smartphone vrij

Ik heb een leuke uitdaging, waarvan ik hoop dat jullie meedoen: We gaan komende week de smartphone niet gebruiken vóór 09.00 uur. Dat lijkt toch goed te doen en heeft toch veel resultaat!

Zo krijg je meer digitale rustVeel mensen hebben de smartphone naast het bed liggen en het eerste wat ze doen als ze ’s morgen wakker worden:

 • Heb ik nog berichtjes?
 • Is er nog nieuws?
 • Wat gebeurt er op social media?

Dat betekent dus dat je zodra je wakker wordt, reactief bezig bent. En dat je dus de controle kwijt bent. Want de hoeveelheid nieuws bepaalt hoelang jij nieuws kijkt, berichtjes van vrienden beïnvloeden je (hopelijk ten goede, maar toch), social media wekken een verwachting. Er is dus iets nodig, je móet reageren.

Wat wil jij?

Maar stel je nou voor dat je wakker wordt met alleen jezelf? Je vraagt je af of je goed hebt geslapen. Denkt eens rustig na wat je vandaag gaat doen. En onder de douche krijg je misschien een goed idee dat je in je eigen leven kunt gebruiken.

‘Je kijkt om je heen en er vallen je dingen op’

Een idee dat je misschien niet had gehad als je zat te denken over wat je je vriendin terug moet appen, hoe erg het allemaal is wat er op een ander deel van de wereld is gebeurd (en hoe oneerlijk, waardoor je de dag begint met een negatieve emotie). En wat je toch allemaal moet doen om net zo mooi, succesvol en actief te zijn als die andere mensen op social media.

Zonsopgang, leren niks doenStel je nou voor dat je na het douchen even rustig eten gaat maken, zonder de hele tijd op je telefoon te kijken. Misschien zie je wel wat voor gekke dingen je huisgenoten eigenlijk doen tijdens het eten. Oh, dáárom duurt het altijd zo lang bij je dochter. En hé wat doet die poes nou? Je gaat misschien wandelen of fietsen om je kind naar school te brengen en in plaats van iets te luisteren, kijk je om je heen en vallen je dingen op.

Stel je nou voor dat je als je op je werk aankomt, je meteen gaat kijken wie er (al) is om vervolgens iets met hén te delen. En daarna kun je misschien even rustig bedenken waar je vandaag je aandacht aan gaat geven, voordat de mailbox jouw agenda bepaald.

Deel dit artikel op Pinterest

Dat was ongeveer mijn wereld, want eigenlijk doe ik dit al een week. Alleen smokkel ik tijdens het hardlopen, dus dat zal ik deze week ook niet doen, ik ga hardlopen zonder smartphone. Het punt is, als je het eenmaal doet wíl je echt niet anders meer.

Het is maar tot 09.00 uur!

En het is maar tot 09.00 uur hè, daarna mag je zoveel uren aan je smartphone geplakt zitten als je maar wilt. Als je vakantie heb, ben je misschien toch pas om 09.00 uur wakker. Maar dan kun je de challenge natuurlijk ook iets verlengen tot bijvoorbeeld 10.00 uur 😉

En dit is wat die kleine opoffering allemaal oplevert:

 • Je begint de dag pro-actief, waardoor je de hele dag meer gevoel van controle hebt
 • Je bent meer gefocust op je eigen wereld, waardoor je beter aan je persoonlijke prioriteiten kunt werken
 • Je hebt meer invloed op je stemming
 • Je hebt meer rust in je hoofd

Doe je mee? Laat het dan even weten door me te taggen op social media of je ervaringen te delen. Uiteraard ná 09.00 uur 🙂

Meer artikelen over digitaal minimalisme
Boekentip: Digitaal Minimalisme – Cal Newport

6 reacties op “Voor 9 uur smartphone vrij”

 1. Op de werkvloer mag het niet, een smartphone dus ik heb haar gewoon thuis of in de auto. In dat kwartiertje pauze geniet ik van mijn thee en als ik om 12.00u thuiskom werk ik eerst mijn lunch naar binnen en om 13.00u pak ik haar er eventjes bij. Ik ben van 1959 en had tot maart dit jaar een tablet en een Nokia maar ik moet met de tijd mee dus misschien ben ik nog niet zó erg verslaafd. Groetjes van Maartje
  P S. Nu heb ik vakantie.

  1. Dag Maartje, dank je voor je reactie. Ik denk dat het inderdaad verschilt per generatie. Ik (1982) ben ook nog opgegroeid zonder smartphone. Maar veel jongere mensen weten niet eens wat het leven zonder is.

   Maar je doet mee dus? 😉

   1. Ja hoor, heel graag. Ook volgende week heb ik vakantie maar het gaat mij zeker lukken. Ik ben wel in voor zulke dingetjes en ook met eten heb ik heel vaak met vriendinnen een balansdagje of een groentendagje. Zo gezellig om dat samen met een vriendin te doen.

    1. Wat leuk dat je meedoet. Ging het goed vandaag?

     Ik hou ook van challenges af en toe, maakt het leven een beetje spannender en soms leer je er ook veel van. Zo heb ik vorig jaar gevast en dat heeft me heel veel (blijvende) inzichten opgeleverd.

 2. Hmmm, interessant dit! Ik gebruik mijn smartphone al een hele tijd niet meer in bed – en ’s avonds ook niet meer na 20.00 uur, maar dit zou ik eigenlijk wel eens willen proberen.

  1. Nou doe lekker mee. Je mag ook gerust morgen beginnen hoor 🙂

   Ik lees ’s avonds in bed graag ebooks op m’n smartphone. Ik heb lenzen en bij gewone boeken moet ik dan een bril opdoen, maar met een ebook kan ik het lettertype gewoon wat groter maken 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *