Ze kwam ineens in mijn leven via verschillende kanalen en ze heeft zo’n interessant verhaal. Dat moest ik even delen.
Ik lees momenteel het vreselijk interessante boek De Tijdparadox. Hierin wordt onze rol in de tijd als het ware besproken, aan de hand van het verleden, het heden, de toekomst en de transcendente toekomst (leven na de dood).
Wie, wat of waarom?
Bij het hoofdstuk over het verleden werd Edie Eger aangehaald. ‘Waar ken ik die vrouw toch van?’ dacht ik meteen. En ineens schoot het me te binnen dat zij een boek heeft geschreven die heel goed verkocht wordt in onze geschiedeniswinkel momenteel: De keuze. Edie – of Edith Eva – Eger was 16 jaar oud toen ze naar Auschwitz werd getransporteerd: de hel op aarde. Ze maakte er vreselijke dingen mee, maar toch heeft ze die vreselijke ervaringen omgezet in iets goeds. En heeft ze ook de positieve ervaringen onthouden.
Bekijk in deze video haar verhaal en haar inspirerende persoonlijkheid:
De reden dat ze in mijn boek over tijd genoemd werd, was dat zij een goed voorbeeld was van hoe je het verleden – hoe gruwelijk ook – kan reconstrueren tot een verleden met nare, maar ook goede en bijzondere dingen. Hoe je weer verder kunt en gelukkig kunt zijn.
Inspirerend, omdat…
Wat ik erg inspirerend vind aan zowel De Tijdparadox als Edith Eger, is dat je realiseert hoeveel invloed je hebt op je eigen gedachten. Zelfs in een concentratiekamp zijn positieve dingen te beleven en mooie mensen te vinden. Daarnaast vind ik het altijd prettig om te lezen hoe mensen die vreselijke dingen meemaken toch gelukkig kunnen zijn.
En dat is ook een beetje eigenbelang, omdat we – denk ik – allemaal bang zijn om een keer iets ergs mee te maken en hoop willen houden dat we daar weer uit kunnen komen. Ik hoop dan op een heel klein beetje van Edith’s spirit.
>>> Bekijk De Tijdparadox op bol.com of De Keuze in de Historiek Geschiedeniswinkel.