Ga naar de inhoud

Ik beschrijf m’n familiegeschiedenis

Bron: pixabay / rawpixel

Oké, oké, ik weet het, 2020 is het jaar van de vele projecten. Maar dit is toch één van de leukste: ik ga mijn familiegeschiedenis beschrijven vanuit het oogpunt van mijn ouders.

Al een paar maanden geleden heb ik definitief besloten om me voortaan te richten op twee dingen die ik leuk vind en waar ik graag beter in wil worden: schrijven en interviewen. Toen ik daar verder over na ging denken, kreeg ik een heel goed idee! Ik besloot namelijk om mijn interview skills te oefenen met mijn ouders, door ze te interviewen over hun familiegeschiedenis. Ik ga ze vragen stellen over hun ouders en hun groot- én overgrootouders. En hier ga ik dan een mooi verhaal van schrijven, zodat ik ook beter leer schrijven.

‘Sommige verhalen zijn te interessant om vergeten te worden’

Naast deze ‘skills’, leer ik hierdoor natuurlijk ook mijn ouders beter kennen en blijft de geschiedenis van hun ouders – die allemaal al zijn overleden – ‘levend’. Sommige verhalen zijn te mooi en te interessant om vergeten te worden.

Hoewel ik natuurlijk wel vaker met mijn ouders heb gesproken over hun ouders en grootouders, waren dat meer anekdotes dan een chronologische familiegeschiedenis. Bovendien zijn er een aantal opa’s en oma’s die ik nooit heb gekend, waardoor ik bijvoorbeeld niet eens hun karakter weet.

Weten waar je vandaan komt

En weten waar je vandaan komt is altijd goed, ook voor je persoonlijke ontwikkeling. Daarbij is het natuurlijk ook goed om te weten hoe mijn ouders kijken naar hun ouders. Want dat zegt ook weer veel over hen. Ik ben dus niet op zoek naar genealogie en geboortedata, maar naar verhalen en indrukken: oral history.

Bekijk de video voor meer info & abonneer je op m’n kanaal

En tot nu toe ben ik zó enthousiast over dit project, ik snap niet dat ik niet eerder ben begonnen.

Deel dit artikel op Pinterest
Ik ben begonnen met de familie van mijn stiefmoeder. Omdat ze mij tussen mijn 7e en 14e jaar voor het grootste deel heeft opgevoed, heeft ze natuurlijk ook veel invloed gehad op mijn jeugd en dus op mij. Omdat haar ouders al waren overleden toen ik haar leerde kennen wist ik niet zo heel veel van haar familie, behalve die ‘bekende’ familie anekdotes.

Ik heb haar nu twee keer geïnterviewd waardoor ik eindelijk het echte verhaal ken van die foto’s die altijd bij ons in de gang hingen. Vreemd eigenlijk dat ik hier als kind zo weinig interesse voor had. Ik kan niet wachten om de rest van m’n familie uit te pluizen en dat allemaal te combineren tot een mooi geschiedenisboek (voor Anna).

Ik kan natuurlijk de inhoud niet delen, daarvoor is het te privé, maar ik zal er in ieder geval regelmatig iets erover delen op m’n instagram– en facebookaccount.

Hoe goed ken jij je familiegeschiedenis?

Lees ook: Ik schrijf een boek
Meer video’s van MindStones

3 gedachten over “Ik beschrijf m’n familiegeschiedenis”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *