Meteen naar de inhoud

Mindful: Bloeiende bloemen

Omdat wij een huurhuis hebben, zijn we altijd wat extra kritisch over wát we allemaal doen aan het huis en de tuin, want als we gaan verhuizen (en we blijven hier niet eeuwig) kunnen we het niet meenemen en het is zonde om teveel te investeren in een tuin die niet van jezelf is.

Toch hebben we vorig jaar een vijver en een vuurplaats aangelegd en ook dit voorjaar hebben we weer wat nieuws gekocht. Een mooie druif, een blauwe regen, een klimop om de achterkant van ons huis in te verstoppen. Het zijn allemaal planten die het niet altijd meteen doen, dus een beetje een investering in de toekomst en als we binnen een jaar een ander huis tegenkomen, dan is het zonde van de moeite. Toch?

Nee!!

Ik realiseer me steeds beter dat het niet alleen een investering is voor over twee jaar – als de muur vol staat met druif, blauwe regen en ons huis is ingesloten door de klimop. Ik geniet er elke dag van. Het feit dat de druif iets hoger wordt, dat er weer ergens een bloemetje uitkomt. Als ik ergens mindful van word, dan is het wel de tuin. Als ik wacht tot het theewater opwarmt. Als ik even de ramen open zet. Als ik koffie drink op het tuinbankje of gewoon een beetje rondloop. De buurvrouw stuurde zelfs een berichtje dat ze vanaf haar bovenverdieping geniet van de mooie kleuren in onze tuin (dus we geven het geluk ook nog door ;-))

En daarnaast is het ook gewoon een mooie herinnering, zelfs als je gaat verhuizen. Zo denken wij nog steeds met weemoed terug aan al die prachtige planten in ons vorige huis, die we niet hebben meegenomen. We beleven er in die zin nog steeds plezier aan. Ook al zijn de plantjes vermoedelijk allang vervangen door grind of tegels door de grijze, nieuwe huurders.

Nee, élke investering in die bloemende bloeien is het waard…

Ben jij ook zo blij met je tuin?

➤ Lees ook: Van het bos word je écht een ander mens

8 reacties op “Mindful: Bloeiende bloemen”

 1. Wij hebben een verwilderde tuin. Heel goed voor de insectenpopulatie. Maar daardoor zitten wij er weinig is, en daardoor doen we er ook weinig aan en in. Ik wil al jaren af van onze vieze en onhandige vijver, die half op de grond van de buren ligt. Vorige bewoners hebben die samen aangelegd, maar voor ons is het een onding. Het staat in de weg, het is te onderhoudintensief en de kat is er al een keer ingevallen.
  Maar deze zomer wil ik echt flink gaan snoeien en kappen in de tuin. Daar moet ik tijd voor vinden. Word ik niet echt mindful van. Eerder strak gefrustreerd. XD

  1. Haha, voor de insectenpopulatie kun je ook wat van die wilde bloemen neerzetten, dat is georganiseerde wildgroei 😉

   Maar ik snap helemaal wat je bedoelt, toen wij hier kwamen wonen was het overduidelijk een pensionada-tuin, ofwel tijd genoeg om het te onderhouden, en voor ons werkenden dus niet te doen. We hebben het nu zover dat het nog wel onderhoud kost, maar dat we ook nog tijd hebben om af en toe iets nieuws aan te leggen etc.

 2. Helemaal met je eens. Ik vind de tuin ontzettend belangrijk. Al staat die momenteel ook vol met speeltoestellen. Gelukkig is er nog ruimte voor een moestuintje en in de voortuin ook wat klimop en blauwe regen. (mijn favoriet)

  1. We hebben dus net een blauwe regen gekocht en die groeit! Hij is echt zo mooi al. Hij staat overigens tegen de schommel aan, onze speeltoestellen worden zo langzaam aan overwoekerd 😉

 3. Je hebt groot gelijk! Ook al zijn de bloemen misschien niet iets waar je nog 10 jaar van kunt genieten, het is de investering alleen al meer dan waard dat je er nu zo blij van wordt (en de buurvrouw ook!).

 4. Helemaal eens! Ik ben blij dat we nu een tuin hebben. Over 2 weken wordt er een aanpassing aan gedaan en dan kunnen de leuke plantjes weer aangeschaf worden voor in de tuin<3 Can't wait! Van de week al in m'n hangmat gelegen… Zo fijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *