Ga naar de inhoud

Doelen stellen: te hoog óf te laag… hoe doe je dat?

Ik schreef al eerder hoe belangrijk het is om doelen te stellen, met name voor je productiviteit, prioriteiten stellen en je werkmoraal (want je kunt ze vieren). Maar doelen stellen is moeilijker dan je soms denkt, want ze zijn vaak óf te hoog óf te laag.

Het is soms erg lastig om het goede doel vast te stellen. Want,
A. Het doel is te hoog, waardoor je het niet haalt en het demotiverend werkt
B. Het doel is te laag, waardoor je minder trots bent als je het gehaald hebt

Mijn eigen ervaringen in ons bedrijf

In onze werkkamer hangt een mooi whiteboard met onze maandelijke doelstellingen op het gebied van omzet, bezoekers en pageviews. We hebben eigenlijk drie sites waar onze meeste aandacht naar uit gaat: Historiek (online geschiedenismagazine), de (online boekwinkel) Geschiedeniswinkel en Citaten & Wijsheden. Bij die eerste houden we het aantal bezoekers bij, bij die tweede houden we de omzet en het aantal bezoekers bij en bij die derde het aantal pageviews.

‘Natte vinger’ doelen | Afgelopen jaar bepaalde ik de maandelijkse doelen aan de hand van de resultaten daardoor. Ik zette de stijgende lijn van de vorige maanden eigenlijk door en stelde zo een beetje op de gok een nieuw doel. En dat werkt niet altijd goed. Want in de zomermaanden hebben we bijvoorbeeld iets minder bezoekers, omdat mensen lekker buiten zijn. En december is echt een boekenmaand, waardoor toen de doelstelling van de winkel ruim gehaald werd en het in januari juist weer tegen viel qua stijgende lijn. En dan heb je ook nog februari die gewoon drie dagen korter is dan de maanden er omheen. Het is kortom niet heel erg nauwkeurig.

Daarom besloten wij begin dit jaar tot een nieuw systeem.

Vast groeipercentage | Omdat elke maand dus zijn eigen dynamiek heeft, hebben we begin dit jaar een doelstelling gesteld voor het hele jaar: zoveel % groei. Hierbij kunnen we teruggrijpen naar de groei van de afgelopen jaren en naar onze persoonlijke ambities voor de verschillende sites. In januari bepalen we het doel dan aan de hand van de resultaten van januari 2017 + zoveel %. Hiermee kunnen we het feit dat niet iedereen maand hetzelfde is opvangen.

Punt is alleen nu dat we onze doelstelling blijkbaar iets te laag hebben gesteld, waardoor we soms al halverwege de maand het doel hebben gehaald.

En dat werkt dan ook weer een beetje demotiverend, want het lijkt dan een beetje zonde van je tijd.

En nu?

Voor de doelstellingen voor de volgende maand combineer ik het groeipercentage en het natte vingerwerk maar met een beetje gezond verstand. Dan hoop ik dat we elke vrijdag (als we de ‘weekdeadline’ hebben) nét een stapje harder lopen en vervolgens ons succes kunnen vieren bij de vrijdagmiddagborrel 🙂

Pakken jouw doelen altijd goed uit?

➤ LEES OOK | 5 podcasts over doelen stellen

2 reacties op “Doelen stellen: te hoog óf te laag… hoe doe je dat?”

  1. Is een realistisch doel niet beter dan dat je op vrijdag opeens een stap harder moet lopen? Persoonlijk hou ik niet zo van dat soort doelen. Ik word er zenuwachtig van :-).

    1. Het moet inderdaad een beetje proportioneel zijn, maar ik vind het vaak leuker als iets lukt met moeite dan heel makkelijk. Dan motiveert het mij meer. Maar de stappen zouden inderdaad gaandeweg de week wat harder moeten gaan en niet alleen op vrijdag 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *