Wat is vrijheid?

Eén van de belangrijkste dingen om gelukkig te zijn, is het hebben van een gevoel van vrijheid. Maar wat dat is, is voor iedereen anders. Ik dacht dat mijn vrijheid iets met wilde paarden en bloemen was. Of?

Een tijdje terug luisterde ik muziek op Spotify. Country om precies te zijn. En zoals dat gaat met country-artiesten dragen ze veel hoeden en hebben ze veel ruimte om zich heen. Vrijheid! Dacht ik. Ik vind het lastig om te bepalen wat nou precies mijn vrijheid is en en bij het zien van een mooi bloemenveld aan de voet van de Grand Canyon dacht ik in de buurt te zijn.

Mijn ‘bedachte’ vrijheid kwam even later voorbij op de andere streamingdienst, Netflix. Anna begon aan een nieuwe tekenfilmserie: Spirit. Over een meisje dat in het ouderwetse Wilde Westen met een wild paard langs de grand Canyon galoppeerde, met haar haren in de wind.

Maar zonder hoed. En zonder voorzieningen, privacy en passie. In het meest saaie oord op aarde, dat nog wel een beetje te doen is als je nog op school zit (zoals het meisje uit de serie), maar waar je als volwassene totaal vastroest.

En toen realiseerde ik me dat als er íets is wat me beklemt, dan is het wel teveel ruimte. En te weinig vernieuwing.

Mijn vrijheid: energie, inspiratie & ontwikkeling

Als kind vond ik het al niet fijn om in een dorp te wonen, om over vlaktes heen te kijken en dood te gaan van saaiheid. Ik hou juist van reuring, energie, jonge inspirerende mensen, veel mensen. En het liefst op een te kleine ruimte, zodat ze elkaar dulden, maar zich niet met elkaar bemoeien. Ik hou ervan om dingen te leren: nieuwe dingen. Van verandering en ontwikkeling. Niet van slaperige oorden.

En die vrijheid heb ik, ik heb een energiek gezin, inspirerende mensen om me heen en een uitdagende baan, waarbij ik zelf mag bepalen wat ik nu weer ga leren. Ik heb geen baas, geen veeleisend gezin, geen mantelzorg.

Eigenlijk is dit mijn bloemenveld bij de Grand Canyon. Waar wél wat gebeurt 🙂

Wat is jouw vrijheid?

4 reacties Voeg de jouwe toe
 1. Vrijheid betekent voor mij dat je de keuze hebt. De keuze in je relatie, de keuze in wie je bent, de keuze in het wel of niet hebben van kinderen, welke baan je neemt, naar welke muziek je luistert… Die vrijheid wordt vaak onderschat merk ik. En je mist het pas als je het niet meer hebt. Goh, ik kan hier een blog over schrijven 🙂

  1. Daar heb je een heel goed punt! Voor mij voelt vrijheid om de keuze te hebben om in zo’n stad te wonen (wat ik nu nog niet heb). Maar aan de andere kant heb ik inderdaad ook duizend andere keuzes wel. Was gisteren nog op bezoek bij een 96-jarige wiens leven al helemaal was vastgelegd door ouders/kerk/staat en samenleving en dus praktisch geen keuzes had.
   We (lees: ik) zijn ook gewoon wat te verwend inderdaad 😉

 2. Vrijheid is voor mij vooral niets moeten. Geen verplichtingen. Werken wanneer ik dat wil, op tijden wanneer ik dat wil. Herinnert me er gelijk aan waarom ik ZZP-er ben geworden. Dat kijken over een vlakte zou ik overigens dan weer heerlijk vinden. Oke, niet het hele jaar maar ik denk dat als ik het zo lees, ik er meer een gevoel van vrijheid uit zou halen dan jij 😉

  1. Oh haha, ik vind juist dat je als ZZP’er zoveel extra verplichtingen hebt: administratie, acquisitie… 😛
   Maar nee, je hebt gelijk hoor, we kunnen gewoon schaatsfinales kijken (als de schooltijden een beetje meewerken…) Dat is ook heerlijk inderdaad! En wat ik ook vrijheid vind als ZZP’er is dat je elk moment je strategie kunt aanpassen als iets niet werkt. Of iets nieuws proberen als je gewoon toe bent aan wat extra uitdaging 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *