Ga naar de inhoud

5 tips uit The One Thing van Gary Keller

Doe 1 ding - Gary Keller

Ik had al veel interviews geluisterd én de podcast van The One Thing voordat het boek eindelijk beschikbaar was in de bibliotheek. De boodschap uit het boek – in het Nederlands 1 ding – is vrij simpel: doe 1 ding. Welk ding dat is?

Wat dat ene ding is, kun je eenvoudig uitzoeken door deze vraag aan jezelf te stellen:

Welke éne ding kan ik doen waardoor al het andere eenvoudiger of zelfs overbodig wordt?

Dat lijkt heel simpel, maar ik begreep het nog steeds niet helemaal, daarom leende ik het boek bij de bibliotheek en las nog eens goed hoe het principe nou werkt. Als je het precies wilt weten, raad ik je aan om het boek ook te lezen, maar ik deel in ieder geval vast vijf dingen die ik uit het boek heb gehaald en waar je zeker wat aan hebt.

Vijf tips uit The One Thing:

Het begint allemaal met één ding

Dat ligt natuurlijk voor de hand, toch zijn we vaak met allerlei verschillende dingen bezig om een doel te halen. Natuurlijk is het goed om te plannen (wat ik ook graag doe), maar het gaat er vooral om dat je weet wat het ene ding is dat je nu kunt doen. De taak die je dichter bij dat doel brengt. Het hoeft maar een klein ding te zijn die uiteindelijk heel veel dingen in gang zit en met dat domino-effect kom je dan waar je wilt zijn. Dit is eigenlijk de basis van het hele boek.

Lees ook: Lekker elke ochtend een kikker eten (Eat That Frog!)

Multitasken is een leugen

Iedereen met dezelfde interesse in productiviteit als ik weet dit allang, maar er zullen vast mensen zijn die dit artikel lezen en het nog weten: We kunnen niet multitasken. Waarom ik het toch noem is omdat ik denk dat het één van de belangrijkste tips is op het gebied van productiviteit. Als je weet dat je niet kunt multitasken, dan ga je meer aandacht geven aan dingen en wordt je leven veel beter. Dan ga je naar iemand luisteren, zonder ook met je telefoon bezig te zijn of je planning van morgen door te nemen.

Multitasken kan overigens tot beperkte hoogte, als één van de taken automatisch gaat. Zo kun je bijvoorbeeld wandelen en praten met iemand tegelijk, omdat je niet over het wandelen hoeft na te denken. Sterker nog, als je wandelt gebruik je zoveel hersenruimte dat je je zelfs beter op het praten kunt concentreren dan wanneer je niet wandelt. Maar dat is een beetje te uitgebreid om hier heel diep op in te gaan. Maar multitasken dus niet doen!

Lees ook: Als je ja zegt, zeg je ook nee

Denk groot

Als het gaat over persoonlijke ontwikkeling lees en luister ik graag naar Amerikanen. Die denken groot. En dan heb ik het niet over grote winkelcentra, of die enorme porties die ze in Amerika hebben waardoor iedereen letterlijk ’te groot’ wordt, maar ik heb het over het stretchen van je vermogens. We zitten allemaal vol belemmerende overtuigingen die ons denken belemmeren. Kinderen hebben daar bijvoorbeeld veel minder last van, die hebben nog grote dromen, maar als volwassene hebben we zo vaak gefaald, dat we maar genoegen nemen met minder. En dat is jammer. Eigenlijk denk ik dat het uitrekken van je vermogen door groter te denken de enige manier is om door de modder en het gruis dat onze (vervelende) ervaringen op onze ziel hebben achterlaten, te ploegen. Zodat we uiteindelijk terecht komen bij ons werkelijke potentieel.

Bescherm je tijd

Je weet wat je moet doen en hoe je het moet doen en dan? Dan komt er iemand die iets van je wilt, een deadline van iets anders dat in de weg zit. Dingen die je ook nog moet doen, schuldgevoel voor de tijd die je besteedt aan je eigen droom die nog zo ver weg is… Hier gaat het bij mij meestal mis. Dingen die ik moet doen voor werk of gezin, die kan ik voor mezelf verantwoorden, maar tijd voor mezelf, daarvan denk ik snel: ach, dat komt wel. Maar dan komt het dus niet. Ik kan mijn tijd dus bijvoorbeeld beschermen door Yuri en Anna te vertellen wat ik doe en waarom ik dat doe. Zij weten dan dat die tijd voor mij belangrijk is. Zo zijn er talloze manieren om je tijd te beschermen: doe het als eerste op de dag, zorg dat je niet bent afgeleid, ga het huis uit om niet gestoord te worden.

Vijf tips uit The One Thing van Gary Keller
Deel dit artikel op Pinterest
Lees ook: Als je ja zegt, zeg je ook nee

Accepteer chaos

Deze tip ben ik nog nooit ergens tegen gekomen, maar toen ik hem las, dacht ik meteen: dit is bij mij een probleem! Zo vind ik het bijvoorbeeld lastiger om te werken als er ergens nog een afwas is of een ander los eindje. Ik neem me ongeveer wekelijks voor om eerst alle dingen af te maken voordat ik met iets nieuws begin. Maar er komt waarschijnlijk nooit een moment dat al het andere af is en ik me helemaal op één ding kan richten. Dus er blijven altijd rommeltjes over in huis, projecten die niet helemaal zijn afgerond, mail dat niet is bijgewerkt, etc. Dus het loslaten van andere verplichtingen is iets waar ik echt aan moet werken.

Ik hoop dat je – net als ik – wat aan deze tips hebt. En lees ook zeker het boek voor nog meer tips.

Welke bovenstaande tip is voor jou het meest waardevol?

Boek: Doe één ding – Gary Keller
Lees ook: Timemanagement | Hoe doe je dat en wat heb je er aan?

1 reactie op “5 tips uit The One Thing van Gary Keller”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *