Ga naar de inhoud

Pomodoro techniek – review

Ik wilde graag wat schrijven over de Pomodoro-techniek, voor degenen die het nog niet kennen. Maar om dat te doen, moest ik er natuurlijk eerst mee gaan werken. En dus deed ik een avondje Pomodoro techniek en vertel hier mijn bevindingen.

Wat is de Pomodoro techniek? Dat is een methode om zo efficiënt mogelijk te werken. Bij de methode wordt er vanuit gegaan dat je concentratie naar verloop van tijd afneemt. Als je volgens deze techniek werkt, concentreer je je maar korte tijd met hulp van een kookwekker of een pomodoro timer en neem je daarna weer pauze.

  • Eerst bedenk je welke taak je gaat doen
  • Vervolgens zet je de timer op 25 minuten en concentreer je je volledig op die taak
  • Nadat de wekker/timer is afgegaan hou je een korte pauze van vijf minuten
  • en dan begin je weer opnieuw…
  • Na vier keer neem je een iets langere pauze, tussen de 15 en 30 minuten.

Het is een hele bekende en veelgebruikte methode voor de timemanagers onder ons. Ik gebruik het echter niet en wilde het ook eens proberen.

Mijn ervaring

Ik had een duidelijke lijst met dingen die ik moest doen en ik zette de pomodoro timer aan. In het programma dat ik gebruikte ging er meteen iets heel zenuwachtig tikken en dat was al vervelend. Maar die tikker kon gelukkig ook uit 😉

Vervolgens ging ik aan de slag met mijn taken. Ik moest een paar artikelen online zetten en ik moest (privé) een aantal zaken regelen bij klantenservice inlogpagina’s.

Ik ging van start…

Terwijl ik ècht bijna een artikel helemaal klaar had staan, ging de timer af. Dus moest ik al mokkend mijn pauze nemen. Niet echt een goede start. Vervolgens was ik tijdens mijn ‘pauze’ de hele tijd de timer in de gaten aan het houden of ik alweer moest beginnen. Dus echt ontspannen was er ook niet bij.

Bij de tweede èn derde pauze zat ik opnieuw echt nèt in een taak die bijna af was. Dus soms maakte ik hem ook gewoon af (kom op, ik heb net een rijtje stappen in mijn hoofd die ik moet nemen).

Kortom, voor mij is de Pomodoro techniek niet echt geschikt.

Toch een pluspunt

Het hele idee achter de Pomodoro techniek is natuurlijk wel erg nuttig. Zo is het denk ik best handig om je tijd bij te houden wanneer je iets doet. Zo zou ik bijvoorbeeld na elke taak even kunnen checken of het tijd is voor de volgende taak of tijd is voor een pauze. In dat geval denk ik dat de pauzes wel erg nuttig kunnen zijn.

Overigens denk ik ook wel dat als er een timer tikt dat je dan echt sneller gaat werken. Net zoals je ook sneller gaat werken als iemand op je zit te wachten en je moet nog snel even iets afmaken. Of als je nodig moet plassen. Ik ga daarom wel proberen om voor een taak een bepaalde tijd uit te trekken en bij te houden of ik me aan die tijd hou. Wellicht dat ik dan toch weer net iets efficiënter kan werken.

Heb jij wel eens gewerkt met de Pomodoro techniek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *