Ga naar de inhoud

Het Grip jaarplan – mijn ervaring

planning

Jaren geleden las ik het boek Grip. Het geheim van slim werken van Rick Pastoor en nam ik mij voor om toch eens te gaan zitten voor één van de ideeën uit het boek: het maken van een jaarplan. Afgelopen december deed ik het voor het eerst heel grondig en deed ik ook mee aan de Grip Jaarplandag, waarbij je ervaringen kon delen met andere lezers.

Doordat ik me had aangemeld voor de jaarplandag had ik een extra motivatie om er deze keer alles uit te halen. En dus was ik twee avonden bezig met reflecteren, brainstormen en het plannen van mijn 2022. Omdat ik denk dat het een goed systeem is, deel ik het hier in grote lijnen. Wil je meer weten, koop of leen (bij de bieb) dan het boek Grip.

Lees ook: 2 boeken om je leven (simpel) op orde te krijgen

Het Grip Jaarplan

Het jaarplan maak je in principe eens per jaar, maar dat hoeft natuurlijk niet perse in december of januari. In het jaarplan ga je terugkijken naar het afgelopen jaar en nadenken over volgend jaar door middel van de volgende stappen:

Terugkijken

1. Een jaaroverzicht maken
Hierin blik je terug op het afgelopen jaar aan de hand van je agenda, foto’s, social media en eventueel een dagboek. Je maakt van de informatie die je hebt verzameld twee lijsten met positieve én negatieve ervaringen.

Voor mij was deze stap alleen al leuk, want hoewel er een aantal vervelende dingen waren gebeurd en we twee keer corona hebben gehad, was het toch een jaar met veel meer hoogtepunten. Alleen al voor mij op schrijfgebied, maar ook gezellige uitjes, positieve veranderingen op het gebied van werkt etc. De positieve lijst was behoorlijk lang. Daar word je niet alleen blij van, maar het geeft je ook veel informatie over je volgende jaar.

2. Terugkijken op je doelen
Als je al doelen hebt gesteld, kun je hier ook (kritisch) op reflecteren.

Grip. Het geheim van slim werken – Rick Pastoor3. Review per categorie
Je kunt ook terugkijken per categorie, waarbij je bijvoorbeeld gaat nadenken over je gezin of je gezondheid. Dit waren de categorieën die ik heb gebruikt: Werk, Relatie & gezin, Familie, Vrienden, Sociaal Netwerk, Gezondheid, Schrijven, Plezier, Bijdrage & Geld

4. Terugkijken op je kwartalen
Hierna ga je terugkijken per kwartaal, omdat je hierdoor misschien extra inzichten opdoet. Als je Grip al langer volgt heb je misschien ook kwartaaldoelen en kwartaal reviews gemaakt die je hiervoor kunt gebruiken.

5. Reflectie
Vervolgens schrijf je met alle informatie die je hebt verzameld hoe je jaar is geweest. Een paar citaten uit mijn reflectie:

Bij Historiek waren positieve ontwikkelingen, zo stopten we met de klantenservice (bij onze winkel), kregen we een stagiaire en begon ik weer met het schrijven van artikelen.
Het schrijven ging heel goed, ik hield me aan mijn voornemen van twee avonden per week, ik deed mee aan schrijfwedstrijden en zocht en vond meelezers.

Brainstormen

Met deze informatie ga je brainstormen om ideeën te krijgen voor de toekomst. Ik heb – heel ouderwets met potlood en papier – drie mindmaps gemaakt vol met ideeën. Hierbij heb ik niet alleen naar komend jaar gekeken, maar ook verder. Het hele idee met brainstormen is immers dat er je zo groot mogelijk mag denken. In Grip staan ook een aantal vragen die je hierbij kunt gebruiken, zoals: Ben je tevreden met het werk dat je doet? Slaap je genoeg? Welke vaardigheden lijken je leuk om te leren?

Doelen formuleren

Het Grip jaarplan
Deel dit artikel op Pinterest
Hierna ga je op basis van de informatie die je nu hebt verzameld doelen maken voor komend jaar, met name voor het eerste kwartaal. Rick Pastoor werkt met kwartalen, omdat hij maanden te kort vindt en jaren te lang. Ik kan daar wel een beetje inkomen, dus ik probeer het nu ook zo, maar ik kan natuurlijk altijd veranderden als het me niet bevalt.

Daarna is het natuurlijk belangrijk dat je deze doelen definitief maakt en er niet meer aan rommelt. Ze hangen bij mij nu aan de muur en dankzij de Grip jaarplandag heb ik een accountability partner gevonden waarmee ik wekelijks de voortgang van mijn doelen bespreek. Maar hierover zal ik een ander keer meer vertellen.

Na dit eerste kwartaal ga ik ook een kwartaalreviews doen, die ook in het boek staat. Mijn ervaringen hiermee zal ik dan ook delen.

Mocht je het wel interessant vinden, maar teveel moeite? Doe dan in ieder geval stap 1, die is sowieso al waardevol. Een jaar is mooier dan je misschien denkt. Zelfs zo’n jaar als afgelopen jaar 😉

Heb jij maand-, kwartaal- of jaardoelen en wat vind je van deze aanpak?

Lees ook: 5 podcasts over doelen stellen
…en: 2 boeken om je leven (simpel) op orde te krijgen

Boekentip: Grip – Rick Pastoor

3 reacties op “Het Grip jaarplan – mijn ervaring”

  1. Heel leuk om te lezen! Ik heb het boek met plezier gelezen een paar jaar geleden, maar ook geen jaarplan gemaakt. Ergens gaat het wel kriebelen als ik het zo lees, maar je slotzin ‘Mocht je het wel interessant vinden, maar teveel moeite?’ is precies wat het voor mij is. Hoewel ik wel ook jaar- en maandoelen heb en altijd terug kijk op mijn afgelopen jaar, doe ik het dan toch niet zo uitgebreid. Maar wie weet, misschien ooit nog wel een keertje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *