Ga naar de inhoud

Efficiënt werken: per uur of per taak?

Bron: pixabay / jeshoots

De meeste mensen die in loondienst werken, krijgen per uur betaald. Dat is eigenlijk helemaal niet logisch. Het betekent dat mensen langzamer gaan werken als ze nog tijd over hebben en sneller als ze tijd tekort komen. Dus of je verdoet je energie of je krijgt stress.

Als je – zoals ik – thuiswerkt en een kind hebt, zijn de ‘werkblokken’ zo kort, dat het nog moeilijker is om je werktaken in die tijd in te passen. De hele dag is het wikken en wegen tussen de kort- en langdurende taken.

Van uren naar…

Toen mijn dochter (3) geen middagslaapje meer nodig had, besloot ik om het aan te passen. Vooraf zag ik er vreselijk tegenop dat ze niet meer sliep, omdat ik dan mijn dagelijkse anderhalf uur rustige werktijd kwijt zou raken. Achteraf werkt het veel prettiger als je je dag niet meer rond het middagslaapje hoeft te plannen. Het werk moet toch gedaan worden, dus doe ik het tussendoor. Op momenten dat ze zoet zit te spelen of als ze even tv kijkt.

Werken aan de hand van taken, hoe doe je dat?

Efficiënt werken per taak kan met het volgende stappenplan:

  1. Op een vast moment bepaal je je taken voor die dag (ik doe het zelf de avond ervoor). Werk vooral met actielijsten, zoals met de Getting Things Done (GTD) methode. Zorg er dus voor dat je precies op een rij hebt welke acties er nodig zijn om je taak te voltooien.
  2. Zodra je tijd hebt om te werken, werk je de lijst af.

Ja, zo simpel is het.

Voordelen werken per taak

efficiënt werkenAls je werkt per uur, dan is je werk op een gegeven moment klaar, omdat de tijd vol is. Daar heb je geen invloed op en grote kans zelfs dat je denkt: ‘Oh shit, ik ben nog niet klaar, wat vervelend dat het al tijd is’. Als je per taak werkt, is het werk sowieso af, want je stopt pas als je taak af is. Zorg er daarom wel voor dat je je taken niet te ambitieus inplant. Als je ’s avonds om elf uur en doodmoe nog wat taken hebt staan wordt je niet gelukkig. Plan liever wat te weinig taken in en zet de rest op de dag erna. Dikke kans dat je vrij vroeg klaar bent en alvast taken kunt gaan doen voor de volgende dag. Vermoedelijk doe je net zoveel, maar je mindset is dan een stuk beter.

Mij bevalt het tot nu toe in ieder geval zeer. Voor een extra blij gemoed aan het eind van de dag kun je ook eens stil staan bij wat je afgelopen dag hebt gedaan. Niet alleen de dingen die gepland staan, maar ook de dingen die tussendoor kwamen. Wedden dat je heel productief bent geweest? 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *