Meteen naar de inhoud

Waarom ik digitaal minimalist word

Ik heb al vaker artikelen gedeeld over minimalisme en over digitale overvloed, maar ik werd er pas echt enthousiast over door het boek Digitaal Minimalisme van Cal Newport. En ik ben om.

In de afgelopen weken ben ik aardig cold turkey afgekickt. De komende weken kun je hier verschillende artikelen over lezen. En bij deze deel ik de belangrijkste reden voor mijn digitaal minimalisme.

Digitaal MinimalismeCall Newport zou je al kunnen kennen van het boek Diep Werk: werken met aandacht in een wereld vol afleiding. Het boek Digitaal Minimalisme is eigenlijk een resultaat van het onderzoek dat hij deed voor Diep Werk. Hij geeft in zijn boek veel onderbouwing voor de noodzaak om minder met onze telefoon bezig te zijn. Ik noem er een aantal:

  • Het kost meer tijd dan we willen (en tijd is kostbaar)
  • Het zorgt voor veel afleiding en minder productiviteit en concentratie
  • Je ontwikkelt een afzonderingstekort (de tijd die je alleen bent met je gedachten)
  • Het kan er voor zorgen dat je te weinig echte gesprekken meer hebt en eenzaam en ongelukkig wordt
  • De informatiestroom houdt nooit op en daar kun je gestresst van raken

Maar dat zijn niet de redenen dat ik me überhaupt ging interesseren voor dit onderwerp en besloot om rigoureuze stappen te nemen.

Die reden was… Anna.

Opgroeien in een smartphonemaatschappij

Ik en de meeste van mijn lezers gebruiken onze smartphone zoals wij willen en als we het helemaal zat zijn, grijpen we terug naar de goede oude tijd (voor 2007) en doen we weer gewoon offline dingen. Wij hebben altijd die ontsnapping nog.

‘De ‘niets aan de hand’ rust. Een boek’

De ‘jeugd van tegenwoordig’ kent die tijd echter niet zo goed als wij. Die rustige moment waarop je geen piepjes hoorde. Die tijden van verveling waardoor je ineens hele goede ideeën kreeg. Die tijd dat mensen soms de gekste dingen ter sprake brachten omdat ze niet tegen stilte konden. Gewoon de ‘niets aan de hand’ rust. Een boek.

Er is altijd wel wat aan de hand

Met de smartphone is er altijd iets aan de hand. Op Facebook, in het nieuws, in mails. Er is altijd wel íets waar je op moet reageren. Er is altijd iets ‘belangrijkers’ dan de belangrijke dingen in het leven.

En daarnaast is het soms ook best eenzaam in huis. Als alle mensen om je heen op hun smartphone zitten en jij niet. Want dat ervaar ik nu ook ineens. Anna heeft namelijk al jaren een smartphone. Ze duikelde ooit eens een oude smartphone op en ik was in de veronderstelling dat ze er toch niks mee kon, omdat er geen simkaart in zat. Die zit er nog steeds niet in, maar voor internet werkt hij prima. Ze gebruikt hem zelden, soms ligt hij dagen in de kast en omdat ze geen nieuws volgt en geen social media heeft, heeft hij weinig meer te bieden dan spelletjes, YouTube video’s en Duolingo, waarmee ze Engels aan het leren is. Maar vaak heeft ze gewoon wat beters te doen.

Deel dit artikel op Pinterest

Echter, straks wordt ze ouder en neemt ze geen genoegen meer met het versturen van WhatsApp berichtjes via mijn telefoon. Dan wil ze een social media profiel. En dan wil ik dat ze weet dat het niet normaal is om de hele dag naar dat scherm te kijken.

En dan moet ik zélf natuurlijk wel het goede voorbeeld geven. Want hoewel ik zelf vind dat ik weinig online ben, zag Anna me wel steeds met dat ding lopen. En luisterde ik soms niet goed omdat ik iets op mijn telefoon aan het doen was. En dus kickte ik af. Hoe dat ging lees je dus de komende weken.

Woensdag zal ik delen hóeveel tijd ik eigenlijk op mijn smartphone doorbracht, op welke apps en hoe je dat zelf kunt meten.

Hier vind je alle artikelen over Digitaal Minimalisme.

Lees ook: Zo krijg je meer digitale rust
…en: De kluizenaarsmaand, dit is hoe het ging!

1 reactie op “Waarom ik digitaal minimalist word”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge