Weekje offline. Dit is hoe het ging

bloemen vrije tijd offline

Zoals ik hier aankondigde was ik vorige week bijna volledig van het internet af. Dit is hoe het ging en wat ik ervan leerde.

Laat ik met de deur in huis vallen: de week offline verliep niet echt zoals ik had verwacht. Het werd vooral een nogal off weekje.

Maandag
De maandag begon al anders omdat Anna ziek was. Ik kon dus wel een beetje werken, maar mijn ritme was een beetje spoorloos. Enfin, ik had een blocker aanstaan voor de (social) media en zette na 15.00 uur netjes mijn chromebook weg.

’s Avonds ging mijn weekje voor mijn gevoel echt van start en toen… kreeg ik ineens vanuit het niks griep! Ik had een aantal bladzijdes gelezen en ging toen maar snel naar bed, want ik voelde me zo ziek.

Dinsdag
En ja hoor, dinsdag had ik nog steeds griep. En Anna dus ook. Dus Anna lag op de bank en ik lag ervoor op Anna’s matras (we hebben niet zo’n hele grote bank). Was een behoorlijke saaie bedoeling met inderdaad geen internet en geen telefoon, maar vooral veel kinderseries van Netflix. ’s Avonds ging het overigens ietsje beter en kon ik zelfs het Champions League duel van PSV nog uit kijken.

Woensdag
Waren we nog steeds ziek. Bij mij werd het zelfs nog een beetje erger doordat er een banaan verkeerd viel. Werd ik ook nog misselijk van. ’s Avonds lag ik wederom heel erg vroeg in bed

Donderdag
Anna en ik knapten allebei weer wat op. Mede omdat ik zo blij was dat ik niet meer misselijk was en omdat ik net een aflevering van Gordon Ramsey had gezien in een Grieks restaurant kreeg ik zo’n zin in moussaka, dat ik toch even mijn smartphone pakte om het recept daarvan te zoeken. En een beetje te scrollen naar andere lekkere Griekse recepten. Want ik herinnerde me ineens hoe lekker ik Grieks eten eigenlijk vindt… Overigens heb ik tijdens mijn zieke dagen ook wel een beetje gewhatsappt, omdat je anders het contact met de buitenwereld helemaal kwijt raakt. En soms moest ik gewoon even dingen weten van mensen of afspraken afzeggen. Maar alle social media bleven onaangeraakt.
Donderdag was ik de kinderseries ook zo zat dat ik mijn laptop toch maar open klapte en mijn ‘eigen’ serie Suits ging kijken met een koptelefoon op.
’s Avonds was ik ook weer wat beter, maar durfde ik nog echt een hele drukke activiteit te beginnen, dus heb ik samen met Lief wat tv gekeken.

Vrijdag
Was ik eigenlijk weer helemaal beter. Omdat ik om zeven uur wakker werd met kriebelhoest werkte ik van zeven tot negen en haalde daarna de rest uit bed. Anna was helaas nog niet beter genoeg om weer naar school te gaan. Dus werd het vooral een dagje van dingen opruimen en wassen draaien. Want hoewel mijn Lief echt een schat was en ons heel goed verzorgd heeft, moest hij ook gewoon werken, dus bleef er toch wat huishouden liggen.

’s Avonds besloot ik toch een eindje te gaan wandelen. Mijn geplande 10 km (die had ik eigenlijk ingepland voor dinsdagavond) vond ik nog een beetje teveel van het goede, maar ik liep even naar het dorp en kocht daar wat leuke spelletjes die Lief en ik later die avond speelden.

Zaterdag
Zaterdag kreeg ik bijholteontsteking. Ik heb eerlijk gezegd geen idee meer wat ik allemaal heb gedaan zaterdag, maar het was veel minder dan ik wilde, omdat ik geen energie had en ik heb geen chromebook en smartphone gebruikt.

Zondag
En zondag is eigenlijk een beetje hetzelfde als zaterdag. Ik had weer behoorlijk veel hoofdpijn en weinig energie.

Dusss…

Het werd dus vooral een ‘off-week’ en mijn hele experiment is eigenlijk behoorlijk in het water gevallen. Behalve dan dat ik dus geen nieuws of social media bekeek. En toen het zondagavond weer ‘mocht’ was ik daar helemaal niet heel er blij mee ofzo, ik vond het wel prima. Ik had 28 mentions op Facebook (wat ik best veel vind als je niks post) en ik had ook bijna geen spannende dingen in het nieuws gemist. Sterker nog, ik irriteerde me meteen aan een paar Facebookers en ongenuanceerde slechte mediaberichten. Dus waarschijnlijk dat ik daar sowieso snel een keer mee stop.

En dit heb ik ervan geleerd

Ondanks dat het experiment een beetje is mislukt heb ik er wel wat dingetjes van geleerd, zoals deze:

 • Dat Facebook echt niet zo leuk is
 • Dat ik Twitter al helemaal niet heb gemist, sterker nog ik heb er nu nog steeds niet op gekeken.
 • Dat al dat ‘gedeel’ helemaal niet goed is, omdat het teveel focust op onszelf, terwijl we ons meer zouden moeten focussen op anderen en hoe wel elkaar kunnen helpen en beter kunnen maken.
 • Dat heel veel nieuws ook niet wereldschokkend is
 • Dat ik vaker moet gaan koken, ook al mislukken veel dingen. Misschien als ik het vaker doe, dat er dan uiteindelijk minder dingen mislukken. En dat ik dan op een bepaald moment zelf moussaka kan gaan maken 😉
 • Dat ik meer boeken moet gaan lezen
 • Dat ik meer vrije avonden moet gaan inplannen
 • Dat ik minder verplichtingen moet hebben
 • Dat ik veel meer tijd moet besteden aan mijn huishouden (onder meer vaker dweilen), waardoor ik hoop dat we minder vaak ziek worden
 • Dat ik wat meer gewoon ‘stil’ moet zitten en niet altijd iets moet willen doen
 • Dat tv kijken ook best leuk is als je maar een beetje kritisch bent op wat je kijkt
 • Dat ik echt een fantastische, lieve, zorgzame man heb. Volgens mij ben ik stiekem weer een beetje extra verliefd op hem geworden 😉

Lijkt het jullie wat, een weekje offline?

2 thoughts on “Weekje offline. Dit is hoe het ging”

 1. Ja, het lijkt mij zeker wat! Op de een of andere manier wordt er als blogger van je verwacht dat je ook veel doet aan social media. Daar heb je een dagtaak aan, je raakt minder gefocused (althans, ik wel) en wat levert het je uiteindelijk op?

  Ik moet wel zeggen dat ik niet met Facebook zou stoppen, daar krijg ik echt heel veel bezoekers door. Maar de rest zou best wat minder kunnen. Dus misschien probeer ik dit experiment ook een keer uit!

 2. Het lijkt me zeker wel wat ja! Ik kijk eigenlijk nooit het nieuws en het enige waarom ik social media zou missen is omdat het voor mij echt het contact met anderen is. Anders zit ik thuis, is iedereen werken en heb ik geen contact met de buitenwereld…

Comments are closed.