Waarom Sinterklaas zo lang in het land is

Ik ben maar weer begonnen met het knutselen van kerstversiering. Ik had er gewoon zin in: het wordt kouder, donkerder, de wereld begint langzaam in te kakken. Alleen in Nederland mogen we nog niet naar het Kerstfeest, want eerst moet Sinterklaas naar huis. En hij gaat maar niet.

pakjeBegrijp me niet verkeerd, ik ben dol op pakjesavond! Als kind keek ik er vanaf mijn verjaardag in maart al naar uit. Gezellig met opa en oma en ons gezinnetje, de mooiste herinneringen heb ik eraan. En toen ik niet meer geloofde mocht ik zelf cadeau’s kopen (en mooi inpakken!), fantastisch. En dan die gedichten, hilarisch vond ik het om ze om te maken. Op de avond zelf had al ongeveer iedereen ze gelezen (behalve de geadresseerde zelf) omdat ik ze zo leuk vond (en dan op de avond zelf werden ze helemaal verkeerd voorgelezen). Enfin, ook de gedichten die de anderen maakten waren om te gieren. Nee echt, ik ben helemaal fan van pakjesavond. En aangezien mijn sinterklaas eigenlijk tot dit jaar alleen maar bestond uit pakjesavond, was ik echt een sinterklaas-aanhanger.

Dit jaar is echter voor het eerst dat mijn dochter er ook bewust bij is betrokken. Dat betekent dus dat ik al vanaf 11(!) november elke dag naar het Sinterklaasjournaal moet kijken (met een slapende brommende Sinterklaas (mijn dochter: “Wat een boze meneer”) en twee ‘hooggeplaatste’ Pieten die elkaar naar het leven staan). En dit jaar worden we ook geacht (want dochterlief vindt dat immers leuk) om mee te doen aan allerlei activiteiten.

Iedere club zijn eigen feestje

En nu snap snap ik dus wel dat die voorbereiding op pakjesavond ruim drie weken moet duren. Immers, iedereen moet de tijd hebben om zijn eigen feestje te organiseren. Eerst de landelijke optocht, dan de plaatselijke optocht. Dan heb je nog allerlei andere dingen die je moet doen, zoals: ‘ontbijten met sinterklaas, lunchen met sinterklaas, lampions maken met sinterklaas, lampion lopen met sinterklaas, sinterklaas vieren op school, sinterklaas vieren op papa’s werk, sinterklaas vieren op mama’s werk, sinterklaas vieren op de sportvereniging, sinterklaas vieren met de plaatselijke bedrijvenverenigingen en winkels. En tussendoor moet je natuurlijk ook nog regelmatig je schoen zetten: thuis, bij opa en oma, op school en in verschillende de supermarkten.

pepernotenEn dan, als je helemaal beurs en volgevreten bent, heb je ook nog pakjesavond thuis. En als je ouders gescheiden zijn (die kans is inmiddels groot), dan heb je zelfs twee pakjesavonden met pepernoten, koek, chocolademelk…

Dit is ongeveer wat mijn dochter van 3,5 naar binnen moeten werken in deze drie weken:

 • Zo’n 200 pepernoten
 • 15 chocolade-euro’s
 • 4 grote chocolade Sinterklazen
 • 1 rol marsepein
 • 2 handenvol suikergoed
 • 10 kikkers/muizen
 • 1 chocoladeletter
 • 1 pepernotentiramisu
 • 10 speculaaskoeken
 • 20 taaitaaipoppen

En dit is dus niet allemaal wat wij kopen, heel veel krijgt ze van anderen. Ze geeft me gelukkig zelf regelmatig wat eten op te bergen, omdat ze er anders misselijk van wordt (maar hoeveel kinderen doen dat niet?)

Ik vraag me (al) na ruim twee weken echt af of Sinterklaas nou zo’n kinderfeest is of dat het vooral een feest is van ouders, verenigingen, bedrijven en gemeentes om zichzelf op de kaart te zetten. En die arme kids zich maar de hele tijd misselijk eten in ongezonde troep.

2 thoughts on “Waarom Sinterklaas zo lang in het land is”

 1. Leuk geschreven zeg! Maar je hebt wel een punt. De kids worden soms al misselijk bij het zien van al dat snoepgoed. Door de jaren wordt je ook wel weer handiger om het te verminderen…Hier zijn de kids 9 en (bijna) 4. Chocola “verdwijnt” regelmatig in de mond van papa (zelfs zo erg dat ze nu al briefjes schrijven met “papa afblijven!) Taai taai, muizen, suikergoed en marsepein lusten ze gelukkig niet en wat betreft de pepernoten…tja, daar moet je dan voor oppassen. Daar blijf ik zelfs van eten! Komt goed!

Geef een reactie