Waarom ik niet vegetarisch ben (+ mooie docu!)

Ik ben niet echt een vleeseter. Als kind ben ik jarenlang vegetarisch opgevoed en na die tijd hield mijn ‘vleesopvoeding’ wel een beetje op bij gehakt, spek & slavinken (en die beide laatste vond ik niet lekker).

Niet zo gek dus dat toen mijn vriend mij leerde kennen, ik in mijn studentenhuis vooral hamburgers en smac serveerde als vlees bij de maaltijd. Dit tot afschuw van deze vleesliefhebber.

Na 10 jaar relatie (en dus wel die vleesopvoeding) ben ik erachter dat ik dol ben op varkenshaas (oh als ik het woord opschrijf krijg ik al trek) en biefstuk, ik speklapjes en rollade wel lekker vind, maar dat ik nog steeds geen volledige vleeseter ben. Gelukkig heb je ook maar twee stuks vlees per week nodig (las ik ergens) en dus eet ik net voldoende om genoeg eiwitten etc. binnen te krijgen.

Maar waarom zou ik dan geen vegetariër worden?

Als ik toch niet zo van vlees houd, waarom zou ik dan geen vegetariër worden? Het is voor mij natuurlijk een mindere opgave dan bij een echte vleesliefhebber die zijn stukje moeilijk kan missen. En toch zou ik nooit vegetariër worden om 4 redenen:

koe1. Wij zijn alleseters, geen planteneters
Ik was vroeger dol op biologie en daar weet ik nog van dat de darmen van vleeseters heel kort zijn, van planteneters heel lang en van alleseters, ergens daar tussenin. Als we alleen planten zouden moeten eten, zou ons verteringsstelsel dus veel ingewikkelder zijn, omdat dit moeilijker te verteren is. En dat vind ik niet zo heel gek, aangezien vlees (het lichaam van iemand anders) natuurlijk veel meer gemeen heeft met ons eigen lichaam, dan planten. Als je dus vegetariër bent moeten je darmen veel harder werken dan waar ze voor gemaakt zijn.

2. Omdat ik sommige dingen gewoon te lekker vindt
Deze reden is puur eigenbelang. Zoals hierboven al vermeld, hou ik van varkenshaas en biefstuk. En van hamburgers en worsten op de barbecue. En van vietnamese loempia’s. Die zou ik dan allemaal moeten missen.

3. Omdat het het leven ongewild ingewikkeld maakt
Je moet eigenlijk je hele leven anders inrichten. Ik moet dubbel koken (want Lief en dochter mogen natuurlijk gewoon vlees blijven eten), iedereen waarbij ik kom eten moet heel ingewikkeld doen. Ik moet etiketten gaan lezen. Ik moet me helemaal gaan verdiepen in vleesvervangers. Alleen dat laatste is al voor mij een teken dat het heel onnatuurlijk is.

4. Omdat ik respect heb voor de dieren
Ik ben natuurlijk geen voorstander van de bio-industrie. Het liefst kocht ik een kalf, bracht ik haar met liefde groot en at ik haar op een bepaald moment op. Dat dit (in theorie dan) kan, vind ik mooi. Dat we met koeien samenleven om ze op te eten. En in ruil daarvoor verbouwen wij lekker gras voor ze. Ik vind het een heel mooi systeem dat mij echt heel natuurlijk lijkt: een teken van vooruitgang en wederzijds respect tussen mens en dier. Dat de bio-industrie niet erg respectvol is, dat vind ik ook, maar dat is iets politieks. Dan zou je nog kunnen overwegen om alleen ‘zelfgeteeld’ vlees te eten en hoef je dus ook geen vegetariër te worden.

Als het aan mij ligt zou dan ook elke vegetariër dit onderstaande, prachtige college van Robert Kranenborg moeten kijken voor DWDD University. Dat ga je van koeien (en ambachtsslagers) houden en geniet je echt van een stukje vlees.

Check hier de video:

Ben jij vegetarisch? En waarom wel of niet?

2 thoughts on “Waarom ik niet vegetarisch ben (+ mooie docu!)”

  1. Ik ben toen ik kind was en dan nog eens in de puberteit vegetariër geweest, maar dat was eerder een uitvlucht omdat ik gewoon niet zo veel vlees lustte 🙂 nu zou ik het niet meer kunnen missen, veel vind ik nu wel lekker en soms heb ik er echt nood aan, maar echt veel vlees eten doe ik niet (het is ook zo duur soms!)
    Ik snap wel niet goed wat je bedoelt met geen voorstander van bio industrie, ik dacht dat dat net wel iets goed was? Misschien eens een apart artikel over maken? 🙂 de documentaire bekijk ik later zeker nog!

  2. Mooi geschreven! Ik eet al een jaar of 7 geen vlees en vis meer en het bevalt me nog steeds. Het begon ermee dat ik het grootste gedeelte aan vlees steeds minder lekker begon te vinden en ik zat het altijd met tegenzin te eten. Als ik nu zin heb in vlees (in die 7 jaar is dat 3x voorgekomen) eet ik een hapje en dan ben ik gelijk weer genezen, haha. Ik krijg er namelijk flink buikpijn van omdat mijn maag het niet meer goed verteert lijkt wel.

Geef een reactie