Waarom ik niet van de superfoods ben

Ik hou heel erg van puur en gezond. Niet voor niks ben ik vorige week de rubriek ‘Healthy Life!‘ begonnen, omdat ik zelf merk dat ik van goed eten vrolijker wordt (en gezonder). Superfoods zal ik echter niet zo snel aan beginnen. En ik zal vertellen waarom.

Ooit las ik ergens een belangrijke wijsheid over ‘gezond’ eten. Namelijk dat je niet zomaar alles moet geloven wat er op een pakje staat. Mensen willen tegenwoordig gezond eten, dus een beetje commercieel ingesteld bedrijf zet dat op z’n product. Tegenwoordig doen zelfs Coca Cola & McDonalds alsof hun producten gezond zijn. Slim natuurlijk, want dat willen we graag. Lekker cola drinken en vette friet eten zonder schuldgevoel, ook al weten we zelf wel beter.

Maar heb je ooit een ‘gezond’ etiketje zien hangen op een broccoli?

Nee nooit. En toch is dat één van de gezondste dingen in de supermarkt. Maar dat weet iedereen, dus hoeft het er niet op te staan. Een broccoli verkoopt zichzelf. Al die andere producten niet en dus hebben ze een ‘gezond’ labeltje nodig om zich te verkopen.

Superfoods

Bij superfoods is het net zo. Tot voor kort had nooit iemand van chiazaad gehoord. Maar een paar foodgoeroes hebben het erover en verkopen daarmee niet alleen de zaden zelf, maar ook hun eigen ‘voedselwijsheid’. Terwijl – laten we wel wezen – die producten bestaan nog te kort om te weten of ze nou daadwerkelijk gezond zijn. Dit in tegenstelling tot – inderdaad – de broccoli. En ook hier geldt weer, zonder commercieel motief geen gojibessen.

Los daarvan, superfoods zijn een trend en ik heb nogal de gewoonte dat ik niet meedoe aan trends. Gewoon omdat ik te eigenzinnig, te alternatief of positiever gezegd: te speciaal ben 😉

Ook het Voedingscentrum gelooft er niet in. Maar in datzelfde artikel las ik wel dat volgens hun ook donkere chocolade en zeewier vallen onder de ‘superfoods’. En laat ik die nu net heel erg lekker vinden. Oh jee, Guilty!

Doe jij aan superfoods? En waarom?

2 thoughts on “Waarom ik niet van de superfoods ben”

Geef een reactie