Voordelen van een thuisbevalling

pillows-820149_1280

Anna is ruim 4 jaar geleden in onze slaapkamer geboren. En daar ben ik nog steeds blij mee. Iets waar ik niet zo heel graag ‘stoer’ over doe, omdat ik weet dat er veel vrouwen zijn die wel thuis wilden bevallen, maar bij wie het niet ging.

Soms lees je echter ook nare verhalen over risico’s bij thuisbevallen waardoor mensen er misschien een raar beeld van hebben. Voor deze mensen deel ik mijn verhaal van de thuisbevalling en hoe heerlijk ik dat vond.

Waarom ik niet naar het ziekenhuis wilde

baby voetenHet leek mij vreselijk om in het heetst van de strijd een totaal onbekend omgeving binnen te moeten rijden met véél te veel mensen en niet je eigen spullen om je heen. Dat is echt niks voor mij. Ik wilde een bevalling met zo weinig mogelijk mensen en zoveel mogelijk ‘bekends’. Mijn insteek was; als ik alsnog naar het ziekenhuis moet, dan wíl ik waarschijnlijk ook dolgraag (omdat er dan een goede reden voor is), maar het liefst blijf ik thuis. Ik had ook geen indicaties dat er iets niet goed zou gaan. Anna lag er klaar voor, de zwangerschap ging goed, ik liep nog zoveel mogelijk om mijn conditie een beetje op peil te houden. Ik ben van nature geen stresskip en ik vertrouwde helemaal op mijn oerinstincten.

Achteraf was dat helemaal terecht, ik vond het echt zo fijn!

Dit zijn de voordelen van een thuisbevalling op een rijtje:

 • Je kunt lekker douchen onder je eigen douche, zolang als je wilt.
 • Je bent het grootste deel van de tijd met z’n tweeën. De verloskundige zat beneden en kwam alleen af en toe even kijken hoe het ging.
 • Er zitten in totaal maar twee ‘andere’ mensen bij, de hele tijd dezelfde; de verloskundige en een kraamhulp.
 • Je hebt al je spullen in de buurt
 • Je kunt het zo warm of koud maken als je zelf wilt. Ik beviel ik mei, maar ik kan me voorstellen dat als ik in december zou bevallen dat ik de verwarming dan op 25 graden zou willen 😉
 • Nadat de baby is geboren ben je vrij snel weer alleen. En kun je echt samen genieten. Wij hadden ook nog het geluk dat Anna om half 3 ’s nachts werd geboren, zodat wij in ieder geval tot de ochtend geen bezoek hadden.
 • Je hebt je herinneringen aan de geboorte altijd in de buurt. Al is het maar door de slaapkamer of door het bed.

En wat het allerfijnste is. Nu, na 4 jaar kan ik me de verloskundige bijna niet meer herinneren. En dat is fijn. Want in mijn herinnering waren het Yuri en ik. En toen kwam Anna erbij. Gewoon wij drieën.

Dus mocht ik het nog een keer moeten doen, dan weer lekker thuis! 🙂

6 thoughts on “Voordelen van een thuisbevalling”

 1. Wat mooi. Ik ben ook twee keer thuis bevallen. Grappig verschil is dat k heel blij was met mijn verloskundige erbij en haar ook echt in gedachte heb als ik over bevalling denk. Mooi hoe ieder op zijn eigen manier een goede bevalling kan hebben

 2. Ik wilde de tweede keer ook best graag thuis bevallen maar mijn man was hier panisch voor haha. Uiteindelijk ben ik toch beide keren in het ziekenhuis bevallen. Wie weet als er ooit nog een kleintje komt.

 3. Twee pogingen gedaan om thuis te bevallen, maar twee keer naar het ziekenhuis gestuurd. Bij onze tweede dochter was dat maar goed ook, ze had het anders misschien niet overleefd.
  Dus moest ik bij de derde sowieso in het ziekenhuis bevallen, ik had geen keuze meer. En laat dat nu net de gemakkelijkste bevalling zijn. Ach ja.

 4. Wat mooi beschreven! Het liefst zou ik later ook thuis willen bevallen om eigenlijk wel dezelfde redenen als jou. Maar je weet het nooit, en als het veiliger is, ga ik dan natuurlijk wel naar het ziekenhuis!

Geef een reactie