TV tip: loont het voor een alleenstaande ouder om te werken?

Een tijd terug schreef Annemarie van Gaal in haar column dat het soms helemaal niet loont om als bijstandsmoeder aan de slag te gaan. Dit veroorzaakte nogal wat ophef bij werkende moeders en andere ‘belastingbetalers’. De EO zendt vanavond naar aanleiding daarvan een documentaire uit over een alleenstaande ouder op zoek naar werk.

Ik zeg het maar eerlijk, ik ben behoorlijk rechts. ‘Groen rechts’ vind ik mezelf. En ik ben niet rechts, omdat ik arme mensen niet zielig vind, maar omdat ik vind dat iedereen recht zou moeten hebben op werk, op voldoening, nut, ontplooiing en een plek in de maatschappij.

Smijten met overheidsgeld om deze mensen ‘monddood’ te maken
hoort dan ook niet echt thuis in mijn ideale samenleving.

Naar aanleiding van die column van Annemarie van Gaal dacht ik dus ook niet: “Wat een verwende luie secreten die alleenstaande moeders” (want dat dachten echt mensen), maar ik dacht: “We moeten echt eens wat doen aan die kolossale overheid die moeders hun recht om te werken en om iets betekenen naast het moederschap ontzegd. Want hoe kun je het voor jezelf nu uitleggen dat je je kind een paar uur per week door iemand anders laat opvoeden als je daar financieel op achteruit gaat? Dan moet je wel heel sterk in je schoenen staan.

Foto: EO
Foto: EO

Dit is de Dag Reportage: ‘Werken loont niet?!’

Naar aanleiding van de column volgt Dit is Dag een alleenstaande vader (39) van een 11-jarig meisje die al jaren werkloos thuis zit, maar wel weer op zoek wil naar werk. Dit is wat de EO schrijft over het programma:

Heeft het voor alleenstaande ouders in de bijstand wel zin om aan het werk te gaan? Vorig jaar schreef de bekende budgetcoach Annemarie van Gaal in een column dat werken voor bijstandouders niet loont. Sterker nog: het levert in veel gevallen zelfs minder op. ‘Dit is de Dag Reportage’ volgde de afgelopen maanden Mike Hannink (39) en zijn dochter van 11. Hij wil wel aan het werk, maar zit vooralsnog al jaren thuis.

Het wordt een enerverende zoektocht. Want zijn er wel banen te vinden voor iemand die al geruime tijd aan de kant staat? Leveren die banen genoeg op? En is Mike bereid werk te accepteren dat ver verwijderd is van zijn droombaan?

Als de antwoorden op die vragen te lang op zich laten wachten, volgt er een stevige aanvaring met het uitzendbureau dat ingeschakeld is om een baan te vinden. Het bureau verwijt Mike laksheid. Wil hij eigenlijk wel aan het werk? Mike meent dat hij zijn dochter verwaarloost als hij een fulltime betaalde baan aanneemt. Is de bijstandsuitkering van Mike het resultaat van onwil om echt aan het werk te gaan? Of van zijn onmacht om als alleenstaande ouder de opvoeding van zijn dochter te kunnen combineren met een betaalde baan?
Bron

Lijkt mij een interessante documentaire. Al is één bijstandsouder natuurlijk niet representatief voor de hele groep.

Werken loont niet?!
Zaterdag 7 maart
NP0 2, 21.15 uur

1 thought on “TV tip: loont het voor een alleenstaande ouder om te werken?”

  1. Vind het altijd zo lastig om een mening te vormen over dit soort onderwerpen omdat ik zelf (gelukkig) niet in die situatie zit. Wel ben ik het eens met je dat de overheid mensen moet stimuleren om te werken. in sommige landen is kinderopvang gratis en dat leidt ertoe dat veel ouders gewoon de arbeidsmarkt op kunnen en daardoor weer meer belasting afstaan, meer koopkracht hebben en de economie op die manier draaiende wordt gehouden en eigenlijk vind ik dat heel slim 🙂

Geef een reactie