TROUWEN: 5 budgettips

Nog twee maandjes en dan gaan Lief en ik trouwen. Ondanks dat we best geld zouden kunnen vrijmaken voor een ‘traditionele’ bruiloft, hebben we het geld er niet voor over en vinden we dat sowieso niet echt bij ons passen.

Zo gaandeweg kom ik allerlei dingen tegen waar ik op kan bezuinigen. Ik pas ze zelf niet allemaal toe, maar ik deel ze even met jullie. Voor wie een budget bruiloft wil.

1. Weinig daggasten, veel avondgasten.

Deze wijsheid heb ik dus geleerd van de ervaringsdeskundigen. Daggasten kosten veel geld (met name door het eten) en avondgasten leveren geld op. Want met een tientje kun je natuurlijk niet aankomen op een bruiloft. Dus wil je eraan verdienen, zorg dan dat er een klein clubje blijft eten en nodig ’s avonds al je (verre) familie en collega’s uit.

2. Koop niks ‘trouw-‘

Als je er ‘trouw’ voorzet wordt alles duurder. Dus koop geen trouwjurk, maar een jurk. Laat je haar opsteken ‘voor een feestje’, bestel een boeket en een taart. Vermijd overal die vijf letters t-r-o-u-w en je bent een stuk goedkoper uit.

3. Laat je jurk in China maken

Trouwjurk China
Via internet heb je echt waanzinnige trouwjurken voor honderd euro. In de gemiddelde bruidsmode zaak begint het vaak bij 500-1000 euro. Dan heb je wel kwaliteit natuurlijk, maar ja, wil je ‘kwaliteit’ voor een jurk die je maar één keer draagt? Bij een pak is het anders, want die trekt hij misschien later nog een keer aan, maar de jurk echt nooit weer. En de kans dat je dochter in je – tegen die tijd totaal niet-hippe – trouwjurk gaat lopen is ook echt heel klein.

4. Regel zoveel mogelijk via-via

Als je een beetje rond vraagt vind je al snel kappers, visagisten, autoverkopers die je met haar, make-up of de trouwauto kunnen helpen voor een vriendenprijsje.

5. Regel een locatie zonder horeca

Bij alle bruiloften die ik heb bezocht heb ik één ding onthouden: neem geen obers. Ten eerste gaan mensen meer drinken als ze elke keer meteen een nieuw drankje krijgen. Ten tweede is het gezelliger als mensen zo nu en dan naar een bar moeten lopen. Dan komen ze nog eens van hun krent af en kunnen ze eens praatje maken met iemand anders. Als je een locatie hebt zonder horeca, kun je de barman ook nog missen. Mensen kunnen prima hun drankjes zelf uit de koelkast halen.

6. Gebruik je eigen muziek en huur geen DJ of band

spotifyDit hebben wij niet zozeer gedaan vanwege de kosten, maar omdat ik niet teveel ‘vreemden’ op mijn bruiloft wil hebben en omdat ik niet van (te) harde muziek hou. Muziek is een sfeerverhoger, niet meer en niet minder. Als ik een concert wil organiseren doe ik dat wel op een ander moment. Ik wil niet dat mensen naar een podium staren, maar dat ze met elkaar kennis maken. Wij hebben een enorme speellijst samengesteld op Spotify met alleen maar vrolijke nummers. Soms een beetje melig en altijd sfeerverhogend.

7. Deel weggooi-fototoestellen uit

Om zeker te weten dat elke detail van de bruiloft in beeld komt, kun je natuurlijk de hele dag een fotograaf laten komen. Je kunt echter ook weggooitoestelletje geven aan de gasten. Die komen natuurlijk sowieso overal. En als ze aan het eind van de dag de toestellen weer inleveren, heb jij een prachtige (bijna gratis) bruidsreportage!

8. Trouw niet op vrijdag of zaterdag

Dan is het echt veel goedkoper dan op een andere dag. En de mensen die je echt dierbaar zijn die vinden het geen probleem om twee vrije dagen te nemen. Als je op maandag of dinsdag trouwt, is het vaak op het gemeentehuis ook nog gratis.

9. Serveer mousserende wijn in plaats van champagne

Ik vind bubbels toch wel echt horen bij een bruiloft, maar om daar nou een fortuin aan uit te geven. Er komen bovendien weinig echte ‘fijnproevers’ die op echte champagne zitten te wachten. Dus cava of presecco kan ook prima voor de toast.

champagne

10. Maak de bedankjes zelf & geef ze per stel/gezin

Bedankjes kun je bestellen, maar je kunt ze ook zelf maken. Met wat witte zakjes van de Action (deze maar dan wit), wat rozeblaadjes, hartensnoepjes, zeepjes, een leuke foto van jullie samen. Dan kom je al een heel eind. Geef je ze daarnaast ook nog per stel/familie in plaats van per persoon en de bedankjes wordt niet zo’n grote kostenpost. Oh ja, en mensen vinden zelfgemaakt vaak nog leuker!

Waarschijnlijk wordt deze lijst nog wel wat aangevuld zo gaandeweg de voorbereidingen, maar het zijn er al een behoorlijk aantal. Ik hoop dat andere verloofden er nog wat aan hebben.

Heb jij nog budgettips voor aanstaande bruiden?

3 thoughts on “TROUWEN: 5 budgettips”

  1. Wij zijn op een maandagochtend getrouwd, gratis, en we hebben daarna met de familie gelunched. De boodschappen hadden we bij de Lidl gedaan. Dat is pas low budget trouwen;) maar ik snap dat sommigen op zo’n manier trouwen maar suf vinden hihi 😉

Geef een reactie