Politiek & positiviteit: kan dat eigenlijk samen?

Als ik niet beter wist zou ik er depressief van worden. De ‘huidige staat’ van ons land in de ogen van sommige politici. Met name de extremen – SP en PVV – denken volgens mij echt dat alle ouderen hier pyjamadagen hebben en dat heel Nederland vol zit met ondervoede kinderen.

Gelukkig is dat niet de werkelijkheid. We wonen een één van de beste landen ter wereld om te wonen. Maar stel je nou voor dat alle politici positief zouden zijn en dit zouden zien. Waar is de politiek dan nog voor nodig? En waarvoor zouden we dan nog oppositie moeten hebben? Als het zo goed gaat, dan doen de regeringspartijen het blijkbaar prima, dus hoeven we eigenlijk nooit meer verkiezingen te houden. De oppositie heeft er belang bij dat het zo slecht mogelijk gaat. Genuanceerde oppositiepartijen kunnen het nog doen met: “Ja het gaat aardig, maar als wij de baas waren ging het twee keer zo snel” (ook negatief natuurlijk), maar de bovengenoemde onderbuikpartijen moeten het echt zo extreem mogelijk maken.

Idealisme of negativisme?

Toen ik jong was, dacht ik ook dat de Nederlands een klotenland was, dat hele groepen mensen crepeerden en dat die ‘hoge heren’ het niet kon schelen. Dat was kort na mijn puberteit toen ik met mezelf in de knoop zat en allemaal niet wist hoe de wereld in elkaar zit. Toen dacht ik dat dit idealisme was, inmiddels weet ik dat het vooral pessimisme was. Natuurlijk zitten er een paar over het paar getilde hoge heren in Den Haag, maar het gros van de mensen wil gewoon een steentje bijdragen aan een iets betere wereld.

Provinciale Verkiezingen

En nu de campagne voor de provinciale verkiezingen weer is begonnen nemen sommige politici alle ruimte om het land voor te stellen als een grote modderpoel waar wanorde en armoede heerst. Waar ouderen bang zijn en in luiers rondlopen, ouders hun kinderen niet voeden en bovendien ongewenst thuis moeten blijven omdat ze geen opvang meer kunnen betalen. Het land waar alle kinderen obesitas hebben en alle moslims potentiële terroristen zijn.

Of misschien leven we gewoon in een land waar bijna 1 op de 3 Nederlanders depressief / negatief is?

1 thought on “Politiek & positiviteit: kan dat eigenlijk samen?”

  1. De politiek in Nederland gaat helemaal om de media. De media bepaalt wat er gebeurt in de politiek. Zij maken iets groot of klein. Maakt iemand een fout dan kunnen ze dit of groot uitmeten of ze houden er hun mond over en maken het kleiner. De bevolking is in Nederland vervolgens veel te volgzaam, vind ik.

Geef een reactie