Oud & kinderloos. Wie komt er dan langs?

oud-enkinderloos

De meeste mensen die ik ken van 80-plus hebben een netwerk dat eigenlijk alleen maar bestaat uit hun kinderen en eventueel broers en zussen. Daarom heb ik me wel eens afgevraagd hoe dat dan zit met 80-plussers zónder kinderen. Wie komen daar nog op bezoek?

Gelukkig heb ik een Zonnebloemoma zonder kinderen. En die kan ik dus gewoon voor dit ‘onderzoek’ inzetten. En eigenlijk is het best interessant ook, want deze mensen zouden mensen mét kinderen ook om zich heen moeten verzamelen. Gewoon omdat het tof is dat je heel veel mensen krijgt op je 94ste verjaardag. Mijn Zonnebloemoma moest voor die verjaardag een zaal afhuren.

Het doet je weer even beseffen welke dingen in je leven nu daadwerkelijk belangrijk zijn. Welke mensen. Wie daarvan nog over is als je 94 bent.

Buren

Persoonlijk ben ik niet echt close met mijn buren, maar vooral in ons vorige huis hadden onze buren wel veel aan ons. Onze doodzieke buurvrouw werd altijd opgevrolijkt door Anna. Soms kwam de buurman aanbellen om te vragen of we even langs wilden komen, want ‘daar knapte ze altijd zo van op’. Mooi toch?

Neefjes en nichtjes

Tja, dat voordeel heb je dan weer als je 94 wordt, dat de kans groot is dat jij de enigste nog levende bent van je broers en zussen. En dan komen neefjes en nichtjes langs als een soort heimwee naar hun ouders. Of gewoon omdat je altijd een hele attente tante bent geweest die altijd al veel energie in haar neefjes en nichtjes heeft gestoken, zoals het geval is bij de Zonnebloemoma.

Kinderen van vriendinnen

Tragisch is natuurlijk ook dat op je 94ste je vriendinnen waarschijnlijk dood zijn. Toch wordt de Zonnebloemoma nog bezocht door een zoon van haar vriendin. Die kwam daar na de dood van zijn moeder om over haar te praten, zo lief.

Mensen die je hebt geholpen

Dit is natuurlijk de mooiste categorie. In 94 jaar tijd kom je heel wat ontspoorde gezinnen & mensen tegen. Als je die mensen helpt, dan blijven ze komen. Ook als je 94 bent. En dit is vooral iets wat ik goed moet onthouden. Want waar mensen met een gezin zo snel denken family first, stond de Zonnebloemoma er wel. Ze verzorgde allerlei kinderen, nam er zelfs één in huis & ze naaide in haar vrije tijd een hele garderobe voor iemand die een onmogelijk maat had. Om maar wat te noemen. En die mensen waren er dus op haar verjaardag.

Ik ga druk aan de slag om mensen te verzamelen voor mijn 94ste verjaardag & te investeren in degenen die al heb.

Doen jullie mee?

4 thoughts on “Oud & kinderloos. Wie komt er dan langs?”

  1. Ik heb daar ook wel eens over nagedacht omdat wij geen kinderen willen. Toch denk ik dat het wel goed komt, ik ken ook genoeg mensen die wel kinderen hebben en die niet naar hun ouders om kijken dus kinderen zijn toch geen garantie voor bezoek later

  2. Mooi geschreven! En zonnebloemoma, wat leuk, dat kende ik nog niet. Maar eigenlijk probeer ik hier niet te veel over na te denken. Ik weet dat het leven eindigt en dat oud worden er bij hoort. Logisch. Maar er over nadenken? Liever niet. Kop in t zand enzo…

  3. Zonnebloemoma, wat mooi gezegd!
    En zoals Sammie zegt, kinderen bieden zeker geen garantie op bezoek later. In het rusthuis waar mijn grootouders verbleven heb ik dat genoeg gezien… Enkel met nieuwjaar zagen ze iemand om hun handen te vullen, erg toch!

Geef een reactie