Opvoeden: overal een feestje van maken

lachen-vrolijk-leuk

Eén van de eerste dingen die ik leerde als het gaat om opvoeden is dat kinderen alles 10x sneller doen als het leuk is (en gelijk hebben ze). Dus als Anna niet wil eten, dan volgen er geen boze, strenge blikken en dreigen met straf, maar worden de hapjes vliegtuigjes of hilarische dieren.

Met opruimen gaat het net zo. Dat was echt een dingetje vroeger, want ik ben zelf al heel slecht in opruimen en dan is het extra moeilijk om het je kind goed aan te leren. Bovendien heb ik zelf een hekel aan opruimen en dus voorzag ik al bij voorbaat een grote tegenzin bij Anna. Totaal onterecht overigens, ze vindt opruimen helemaal niet erg, doet het soms zelfs uit zichzelf

(ja, ik heb haar er echt zelf uit zien komen – in ons eigen huis met maar 4 getuigen – maar soms vraag ik me af of ik haar moeder wel ben ;-)).

Maar goed, om het haar te leren gebruikte in ieder geval allerlei leuke spelletjes of wedstrijdjes. Wie het eerste alle blokken in de doos heeft gestopt bijvoorbeeld werkt ook altijd heel goed (en natuurlijk de euforische reactie bij degene die heeft gewonnen). Datzelfde paste ik vervolgens toe bij tandenpoetsen. Dat was een tijdje ook echt een drama. En toen begonnen we met tellen en zingen en toen ging het prima. En voor het slapen gaan we verstoppertje spelen, waardoor ze veel sneller klaar is dan eerder.

Lekker wakker met een wijsje

Ook ga ik ’s nachts vaak vrolijke liedjes voor haar zingen als ze wakker is geworden, probeer ik schoonmaken zo gezellig mogelijk te maken en doet ze eigenlijk alles wat ik wil zonder weerwoord.

Nou ja, dat laatste is niet helemaal waar, want ze zit nu juist in haar ‘ja, maar…’-onderhandelfase, maar dat heeft hier niks mee te maken 😉

Peuterspeelzaal

Op de peuterspeelzaal passen ze deze methode ook toe, bij het naar binnen gaan en het eten wordt altijd gezellig gezongen en om peuters langere tijd op een stoel te laten zitten, hebben ze muziekinstrumentjes!

Heb jij nog leuke ideeën om ‘vervelende’ dingen gezellig te maken?

4 thoughts on “Opvoeden: overal een feestje van maken”

  1. Die tips bewijzen zich keer op keer. Niet altijd makkelijk om toe te passen als je peuter een enorme driftbui heeft en je zelf enorm moe bent, maar zelf boos doen en dreigen maakt het er nooit beter op. Nog een goede tip voor het slapen gaan: Op de rug van pappa naar boven als Cars of Planes of een of ander dier. Zo krijgen we ze voortaan altijd het bed in!

Geef een reactie