Onze allerliefste Zonnebloem-oma

20150802_182812

Anna heeft best veel opa’s en oma’s. De meeste wonen echter minstens 1,5 uur rijden. Er woont maar één oma in buurt. Gelukkig hebben we ook nog een Zonnebloem-oma!

Toen Anna net geboren was, wandelde ik veel met haar langs een bejaardentehuis. Zij heeft dus bijna geen oma in de buurt en in de bejaardentehuizen zitten vast veel oma’s wiens kleinkinderen ver weg wonen. Dus besloot ik om ons aan te melden bij Vereniging de Zonnebloem.

Zo kwamen we terecht bij onze oma. Ze was toen al bijna 90, maar nog behoorlijk kwiek en echt helemaal mijn type: grappig, lekker rechtdoor zee. Ze kan kan prachtige verhalen vertellen en zit vol met inspirerende levenslessen. Echt een oma zoals een oma moet zijn.

Oude mensen? Die zeuren toch de hele dag?

Eigenlijk is het best opmerkelijk dat ik bij de Zonnebloem terecht kwam. Tijdens mijn studie werkte ik een tijdje als thuishulp en daar werd ik niet echt warm van de generatie 80+. Tuurlijk, ook in de thuiszorg kwam ik hele leuke ouderen tegen, maar die verbitterde ouderen die ik er ook zag, daar kon ik helemaal niet tegen.

En zo is de Zonnebloem-oma gelukkig ook helemaal niet. Ondanks haar verdriet (ze had een vreselijke moeder, bleef ongewild kinderloos en haar man stierf best vroeg), heeft ze alles uit het leven gehaald en is ze elke dag weer dankbaar.

Kinderloos, maar toch niet helemaal

Zelf kon ze geen kinderen krijgen. Dat weet bijna niemand, want in haar tijd vroeg niemand daar naar. Toch heeft ze altijd voldoende kunnen zorgen. Zo kwam haar nichtje op haar 15e in huis wonen, omdat ze wees werd. Dat nichtje komt er nu nog steeds elke dag en maakt haar huis schoon, doet haar boodschappen (ze is inmiddels zelf ook al met pensioen)

En jarenlang heeft ze een moeder geholpen die zelf te labiel was om haar kinderen op te voeden. Die kinderen komen nog steeds bij haar op bezoek. Net als ongeveer al haar neefjes en nichtjes. Want zij is de laatste die nog in leven is van haar broers en zussen. En Anna is ook dol op haar.

Het mooiste geschiedenisboek

Ze groeide op in de Biblebelt met een moeder in klederdracht.

Prachtige verhalen heeft ze over haar ‘Ot en Sien’-jeugd.

Een mooier geschiedenisboek (waarbij je bovendien zelf veel kunt vragen), vind je niet!

Inmiddels is ze 93 en ondanks dat ze bijna elk jaar wel een fysiek mankement heeft, woont ze nog zelfstandig, kookt ze zelf haar potje, loopt ze elke dag een stukje en gaat ze elk jaar nog op vakantie.

Zo wil ik ook best oud worden!

Nat. Ver. De Zonnebloem
Nationaal Ouderenfonds

1 thought on “Onze allerliefste Zonnebloem-oma”

  1. Wat een goed idee, om zo’n Zonnebloem-oma op te zoeken! Als ik ooit kinderen krijg dan zal ik hetzelfde hebben, aangezien onze ouders respectievelijk 2 en 3.5 uur van ons af wonen. Leuk idee 🙂

Geef een reactie