Negatieve mensen uit je leven bannen? Maar wie houden ze dan over?

Alle geluksgoeroes zijn het wel ongeveer met elkaar eens: negatieve mensen (toxic people) moet je uit leven bannen, dan word je gelukkiger. Maar wie houden ze dan over?

negativeIk vraag het me af. Het klinkt namelijk ontzettend assertief en zelfbewust, maar eigenlijk is het best egoïstisch en ronduit onvriendelijk. Want hebben negatieve mensen niet júist wat positieve mensen nodig om zich heen?

Zij die negativiteit omarmt

Kijk, er is een groep die negativiteit omarmt en die zich er prettig bij voelt om slecht over anderen te praten, te klagen en te zuchten. Zij zijn makkelijk uit je leven te bannen, want zij hebben ons niet nodig: zij hebben elkaar. Die veel-te-veel-hooi-op-hun-vork-nemende-moeders op het schoolplein vinden altijd opvallend veel medestanders om te klagen over hun ellende.

Zij die juist een schouder nodig hebben

Maar naast deze groep zijn er ook mensen die er niet voor kiezen om negatief in het leven te staan. Die zo zijn geboren of zo zijn geworden door bijvoorbeeld psychisch leed of het spreekwoordelijke rugzakje dat te vol is geraakt. Mensen die even tijdelijk de weg kwijt zijn. Mensen die zich geen raad weten met hun gevoelens, die stress hebben, rouw of verdriet. Mensen die júist een schouder nodig hebben. En zijn het niet die mensen zelf, dan zijn het wel hun kinderen.

Is het niet een beetje oppervlakkig om ons in het leven alleen maar te omringen met mensen die ons inspireren en amuseren? Ik wil verder geen uitgebreid punt maken ofzo, maar ik vind dat zo makkelijk gezegd om negatieve mensen uit je leven te bannen.

Het klinkt zo glamorous, maar is echt ontzettend onaardig.

2 thoughts on “Negatieve mensen uit je leven bannen? Maar wie houden ze dan over?”

  1. Weet je dat ik me dat ook al eens afvroeg bij t lezen van dat soort goeroe-tips?! Je omschrijft t super goed! En als mens kun je toch ook niet altijd maar vrolijk en inspirend zijn? Leuke blog weer Lilian!

  2. Denk idd dat zo’n quote vooral geldt voor mensen die zo’n beetje alle plezier uit je dag zuigen met zogenaamd eerlijke onaardigheid 😊 Bovendien denk ik dat bijna niemand het volhoudt altijd maar positief te zijn. Onmenselijk..

Geef een reactie