Efficiënt werken: mijn favoriete sneltoetsen

toetsenbord sneltoetsen typen
Als het gaat om efficiënt werken op de laptop, ben ik niet echt een trendsetter. Ik voel me na al die jaren nog steeds een beetje onhandig met dat vreemde apparaat met nulletjes en enen waar zo nu en dan wat rook uit komt (of meestal komt er überhaupt niks uit en wordt hij zwart).

>> Follow my blog with Bloglovin

Gelukkig heb ik een man die mij heel veel leert op dat vlak. Waaronder mijn favoriete sneltoetsen, die je écht veel werk schelen! Ik noem hier op een rijtje alle toetsen die ik veel gebruik. Persoonlijk ben ik nogal dol op Google, dus vandaar dat ik Chrome en Gmail veel gebruik. Een overzicht:

Sneltoetsen in Chrome

>> Ctrl+C / Ctrl+X / Ctrl+V | Waarschijnlijk de bekendste sneltoetsen, Ctrl-C(opy) daar kun je mee kopiëren en Ctrl-V kun het vervolgens plakken. In plaats van Ctrl-C kun je ook Ctrl X(knippen) gebruiken. Ik denk niet dat iemand die online met teksten werkt daar zonder kan.

>> Ctrl+Shift+V | Het nadeel aan plakken in bijvoorbeeld e-mail vond ik altijd dat je alle opmaak meeneemt. Ik ging teksten dan altijd eerst plakken in Write Space (de Kladblok van Chrome), waar alle opmaak er uit werd gehaald en dan pas in de e-mail. Maar als je de Shift er bij gebruikt is dat dus niet nodig! Dan plak je je tekst zonder opmaak. Dit is iets wat ik onlangs ontdekte en ik gebruik het echt de hele dag, vooral bij het mailen.

Ctrl+F | Met deze sneltoets kun je alles vinden (Find) in zowel webpagina’s als PDF en Word-documenten. Deze gebruik ik heel vaak, vooral als ik teksten online zet, want ook bij WordPress kun je deze functie gebruiken.

CTRL+A | Hiermee kun je alles selecteren. Deze gebruik ik vooral vaak in m’n browser. Ik heb zo vaak dat ik per ongeluk met een cursur tussen de tekst beland in plaats van dat alles geselecteerd is. Dan gebruik ik dus CTRL-A, vervolgens delete (of backspace bij een Chromebook) en ik kan weer opnieuw typen. Is ook een handige functie als je grote lappen tekst moet selecteren en eventueel knippen.

Ctrl+T | Hiermee open je een nieuw tabblad. Gebruik ik ook veel.

Alt+= | Met deze sneltoets kun je op je Chromebook je scherm halveren. Dat is handig als je met twee schermen wilt werken. Bij Chromebook gaat je browser dan meteen op de helft zitten. Dit gebruik ik veel als ik voorpublicaties online zet en ik de opmaak van het boek wil overnemen. Dan open ik WordPress en de drukproef naast elkaar.

>> Bekijk hier alle Chrome sneltoetsen

Sneltoetsen in Gmail

Ctrl+B / Ctrl+I / Ctrl+U | Met deze sneltoetsen kun je de tekst B(old), I(talic) en U(nderlined) maken.

Ctrl+Shift+8 | Hiermee kun je een lijst maken met opsommingstekens. Ik heb nog wel eens dat ik maar blijf typen en dat ik dan uiteindelijk zoveel ‘punten’ heb, dat dit de mail een stuk overzichtelijker maakt.

Bij Gmail heb je ook een optie ‘sneltoetsen inschakelen’, waardoor je nog meer mogelijkheden krijgt (zie onderstaande link), maar dat vind ik een beetje te gevaarlijk. Ik ben bang dat ik met mijn slechte motoriek dan per ongeluk dingen wis of op een andere manier verpest.

>> Check alle sneltoetsen in Gmail

Nog meer sneltoetsen

Als je zelf ook op zoek wilt naar wat favoriete sneltoetsen, dan kun je op deze pagina’s vast wat handige vinden:

En nu snel aan het werk! 😉

1 thought on “Efficiënt werken: mijn favoriete sneltoetsen”

Geef een reactie