Ga naar de inhoud

Marie Kondo met kids | 1. De kleding

Sinds een paar weken heb ik hem ook in huis: ‘Opgeruimd‘ van opruimgoeroe Marie Kondo. Echt een musthave voor iemand die zo graag georganiseerd wil zijn als ik.

Ik ben meteen flink aan de slag gegaan. En niet alleen, ook Anna doet enthousiast mee.

Voor de mensen die onder een steen hebben geleefd: wie is Marie Kondo precies? Marie Kondo is een Japanse opruimexpert die de zogenaamde Konmari methode heeft ontwikkeld waardoor je uiteindelijk nooit meer hoeft op te ruimen. Stap 1 van deze Konmari-techniek is: gooi alles weg waar je niet blij van wordt. Of zoals Marie zich bij elk ding in huis afvraagt:

‘Does it spark joy?’

rommel zolder huis opruimenJe bent dus aan het minimaliseren en eigenlijk gooi je vooral dingen weg waarvan je zelf allang wist dat je er niet blij van wordt: sokken met gaten, boeken die je toch nooit meer gaat lezen, ziekenfondsnota’s van drie jaar geleden, vieze badproducten die je ooit een keer cadeau hebt gekregen, bh’s die eigenlijk helemaal niet lekker zitten…

Het is alleen fijn dat er iemand over je schouder ‘meekijkt’ die zegt dat het goed is om alles weg te gooien. Hierdoor krijg je de moed om dat oerlelijke oude vest die wel erg lekker zit, maar echt niet meer kan – weg te gooien.

De volgorde

Marie bepaalt ook de volgorde waarin je alles weg gooit. Je begin met kleding (dat is het makkelijkst, want dat kun je zo weer nieuw kopen) en je eindigt met emotionele spullen. Je ruimt dus op per artikel, niet per ruimte. Het gebeurt namelijk nog wel eens dat er in meerdere ruimtes dezelfde dingen staan. Zo had ik op drie verschillende plekken tandpasta en tandenborstels staan en op ongeveer vier a vijf plekken pleisters en paracetamol.

Alle spullen van één soort leg je middenin de woonkamer bij elkaar en dan pak je elk artikel vast en je vraagt je af:

‘Word ik hier blij van?’

Kleding opruimen en dat gekke opvouwen

We begonnen met onze kleding. En bij mij was dat nog best lastig. Ik heb namelijk al best weinig kleding. Ik hou niet zo van winkelen èn ik heb er veel talent voor om met miskopen thuis te komen. Dus kwam er dan toch een moment dat ik dingen waar ik niet blij van werd moest houden en vervolgens een lijstje moest maken met dingen die ik nieuw moest kopen. Sommige dingen heb je nu eenmaal nodig en kun je niet weggooien voordat je nieuwe hebt gekocht.

Het opvouwen van de kleding ging beter dan ik vooraf had verwacht. Gelukkig had ik ook YouTube om me daarbij te helpen:

Anna’s kleding

Bij Anna ging het ook erg voortvarend. Anna is – net als ik – beslist geen verzamelaar en gooide zo van alles weg. Zij had gelukkig aan het eind nog genoeg over. Nadat we de kledingkast leeg hadden gemaakt (en het restant netjes gevouwen terug hadden gestopt), zocht ik ook nog even haar oude kledingspullen op zolder door. Eigenlijk heb ik nu alleen dingen bewaard die zelfgemaakt waren of waar iets heel bijzonders mee was (bijvoorbeeld zelf ontworpen shirtjes en haar eerste pakje). In het verleden bewaarde ik ook alles wat ze cadeau had gekregen, maar dat is gewoon een beetje teveel als ze zo jong zijn.

Deel op Pinterest
Marie Kondo is bovendien ook erg duidelijk over cadeau’s; die hebben hun joy al gesparked op het moment dat je ze kreeg (want oh, wat lief van de gever) en die kunnen daarna gewoon weg (tenzij je ze heel leuk vindt natuurlijk).

Inmiddels is onze kledingkast al twee weken een plaatje en is het dus prima vol te houden. Al moet ik eerlijk toegeven dat het opvouwen wel iets langer werk kost. Vooral als je zo’n luie ‘hanger’ was als ik.

>> UPDATE 27 APRIL 2016
Inmiddels is ook manlief’s kast uitgemest en volgens de methode van Marie Kondo aangepakt. Twee vuilniszakken vol kleding zijn weer afgevoerd.

☆ Bekijk/bestel: Opgeruimd – Marie Kondo
☆ Lees verder: Marie Kondo met kids | 3. De boeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *