LEVENSLES #2: Leef om te werken

Ik kom uit een arbeidersgezin waar altijd een duidelijke boodschap werd verkondigd. ‘Je werkt om te leven en je leeft niet om te werken’, aldus mijn vader die werkte in de fabriek.

Al tijdens mijn studie kreeg ik door dat dit voor mij niet werkte. Ik word niet gelukkig van werk dat ik niet leuk vind. Ik word ook niet gelukkig zonder werk. Ik heb leuk werk nodig om gelukkig te zijn. Nuttig werk ook. Het liefst werk waar ik de hele dag mee bezig kan zijn.

Op werk heb je veel meer invloed

Een groot voordeel van je werkambities is dat je er veel meer grip op hebt. In tegenstelling tot wat sommige ‘werken om te leven’- mensen denken, kun je (als je hard genoeg werkt) alles bereiken met werken wat je wilt. Je kunt het precies zo inrichten als je wilt. Als je een baas niet leuk vindt, begin je voor jezelf. Als je je klussen niet leuk vindt, zoek je een andere baan. Als je je werk helemaal niet leuk vindt, kun je je laten omscholen. En soms kan het best even duren, maar als je het echt wil kan alles. En met alleen die ambitie is ‘vervelend’ werk wel goed te doen.

In je privé, daarentegen… daar heb je veel minder invloed op. Je kunt bijvoorbeeld wel een gezin willen, maar wat als je geen vriend vindt? Je kunt wel een perfecte partner zijn, maar wat als je vriend niet zo perfect blijkt. Wat als je man een ander vindt. Of ziek wordt. Of je kunt geen kinderen krijgen? Of je kind, de broer of je ouder wordt ziek? Er kan privé zoveel fout gaan! Dingen waar je zo weinig invloed op hebt. Als je alleen dat hebt, dan lijkt me dat doodeng.

Happy werk en privé

Nou heb ik het geluk – even afkloppen – dat iedereen om mijn heen gezond is, ik een superleuke man ben tegengekomen en een fantastisch kind op de wereld heb mogen zetten en dat het hier in huis altijd gezellig is, zodat ik niet per se een fulltime baan hoef. Maar ik vind het prettig dat – mocht er iets gebeuren en mijn wereld stort in – dat ik dan gewoon fulltime werk kan doen dat ik leuk vind.

Ben je nou een stay-at-home-mom die zich voelt aangevallen? Je hoeft natuurlijk niet per se in betaalde dienst te werken om te leven voor werk. Je kunt ook een kei zijn in vrijwilligerswerk of andere nuttige moederactiviteiten.

Als je jezelf maar nuttig maakt op het vlak waar jij goed in bent.

Ik zeg niet dat dit voor iedereen belangrijk is, maar voor mij wel. Mijn geluk valt of staat met wat voor werk ik doe. En omdat mijn werk momenteel niet zo heel sociaal is, heb ik er ook vrijwilligerswerk (en dit blog) bij nodig om die kant van mij aan het ‘werk’ te houden.

Wat je mist zonder leuk werk

Werk en privé heeft nou eenmaal ook veel met elkaar te maken en heeft een positieve invloed op elkaar. Als ik leuk werk heb, heb ik:

 • Meer energie
 • Meer zelfvertrouwen
 • Meer ritme in mijn dag en dus
 • Meer rust in mijn hoofd
 • Meer geld (ook belangrijk)
 • Meer reden om mezelf te ontwikkelen op 1001 punten
 • Minder zorgen (omdat ik minder tijd heb om me druk te maken over dingen)

Van deze punten gaan er vier niet op als ik werk zou hebben dat ik niet leuk vind. Wat een zonde van je leven dat je dan 40 uur per week ‘weggooit’.

Dat is een levensles die ik overigens al vrij vroeg leerde. Ik raad echt iedereen aan om alles op alles te zetten voor een baan doe bovenstaande punten oplevert.

Heb jij leuk (vrijwilligers-)werk?

4 thoughts on “LEVENSLES #2: Leef om te werken”

 1. Ik ben blij dat ik werk heb, moet er niet aan denken om alleen maar thuis te zitten. Maar ben wel op een punt gekomen dat ik vind dat mijn werk niet (meer) bij me past. Er is ook veel veranderd en ben het met veel dingen oneens waar ik weinig grip op heb dus ga niet echt happy meer naar mijn werk. Het heeft even geduurd, maar ben nu zover dat ik actief bezig ben met het zoeken naar iets anders. Je lijstje met redenen om te werken is perfect maar naast deze punten is werken voor mij ook nog een sociaal gebeuren.

  1. Goed dat je actief op zoek gaat naar wat anders! En Sociaal is inderdaad een goede aanvulling. Ik werk thuis, dus dat sociale gebeuren mis ik juist een beetje, maar dat is ook erg belangrijk ja!

 2. Wat een mooi artikel! Ik heb nu sinds bijna 3 jaar mijn droombaan. Hiervoor deed ik iets wat ik totaal niet leuk vond, dus ben dubbel zo gelukkig met mijn huidige baan!

Geef een reactie