Hoe krijg je je kind aan het bewegen?

kind bewegen spelen

kind bewegen spelen

Ik heb een kind dat veel beweegt. Ik beweeg zelf ook veel. En dat kost helemaal geen moeite eigenlijk. Maar omdat het een probleem blijft dat er veel kinderen te weinig bewegen, deel ik wat tips om je kind aan het bewegen te krijgen.

Volgens mij hóeft het namelijk helemaal niet zo moeilijk te zijn.

1. Wandel naar school & de sporthal

Ik moest vroeger altijd naar school lopen, wat toch wel een kwartiertje was. Bij ons moest iedereen lopen volgens mij. Alleen bij een bepaalde afstand ‘mocht’ je op de fiets. Ik weet niet of dat nu nog zo is, maar ik zie altijd best veel kinderfietsen op school, dus volgens mij gaan er best veel kinderen op de fiets. Ik breng Anna overigens ook altijd op de fiets, maar naar huis ga ik dan lopen. Voor een ‘kleutertempo’ is de school ook nog een beetje te ver, maar als ze wat ouder is, kan ze er zelf naartoe lopen.

2. Ga op een sportclub

sportenEr wordt soms wat gemopperd dat kinderen het zo druk hebben, maar er zijn ook kinderen die niet lid zijn van een sportclub. Vind ik eigenlijk best raar, want sport is zo belangrijk! Niet alleen qua beweging, maar ze leren er zoveel: samenwerken, competitie, zelfvertrouwen. Om maar wat te noemen… En mocht je niet veel geld hebben, dan hebben veel gemeentes ook bepaalde regelingen zodat je kind toch kan sporten. Check dat vooral bij jouw gemeente!

3. Maak overal wedstrijdjes van

Als ik Anna aan het bewegen wil hebben, dan ga ik naar de stoep, zeg ik “klaar voor de start… af” en dan gaat ze als een dolle. Dat doe ik soms als ze teveel energie heeft voordat ze moet slapen. Dit werkt dus ook met opruimen. Dat is ook beweging. En veel leuker als je er een wedstrijd van maakt. Maar je kunt ook wedstrijdjes schommelen doen, touwtjes springen of gewoon badmintonnen in de tuin. Echt heel gezellig en goed voor de conditie.

4. Beweeg zelf veel

Tja, als ik één ding heb geleerd als ouder, dan is het wel dat je een ideaal kind krijgt als je zelf maar ideaal bent. Dat ben je natuurlijk niet (en je kind dus ook niet), maar je bent zo’n belangrijk voorbeeld! Helemaal een kleuter wil dolgraag alles doen wat papa en mama doen. Zo is Anna regelmatig aan het ‘sporten’, omdat wij dat ook doen. Ze ‘loopt hard’ of ze ‘gymt’. Allemaal omdat wij het ook doen en erover vertellen. En kinderen willen nu eenmaal op hun papa en mama lijken. Dus er zit maar één ding uit: uit die luie stoel! 😉

Hoe krijg jij je kind aan het bewegen?

4 thoughts on “Hoe krijg je je kind aan het bewegen?”

Geef een reactie