Hoe de vikingen ‘dood’ gingen (vragen van een kleuter)

viking schip, vikingen, boot
We fietsen samen naar school toen Anna zich ineens afvroeg: “Hoe zijn de Vikingen eigenlijk dood gegaan?” Het leuke aan kleuters is dat ze zich de raarste dingen af vragen.

Vikingen komen voor in Mike de Ridder, Anna’s lievelingsserie. En daar worden ze afgeschilderd als domme mensen met die foute vikingsmutsen (die ze nooit gedragen hebben in de strijd, alleen bij ceremoniën, weten we inmiddels) die als debielen praten en alleen maar jam willen eten. Enfin, Anna is nog nooit in het ‘wild’ een viking tegen gekomen en dus dacht ze dat ze – net als dinosaurussen – waren uitgestorven.

Maar goed, hoe zijn ze ‘dood’ gegaan? Mijn antwoord op de fiets was dit: “Ik denk op zich niet dat ze dood zijn gegaan, maar dat ze op een bepaald moment gewoon een ander land werden. Misschien woonden ze eerst in stammen en werden ze later een land met een koning en toen werd het Noorwegen.”

Ik was zelf niet helemaal overtuigd van m’n betoog, dus ik zocht het uit. Samen met Anna. En het verhaal klopte wel zo ongeveer, alleen was het geen ‘koning’, maar waren het de christenen die van de Vikingen Noren, Denen en Finnen maakten. En hoe leg je dàt nou weer uit aan een kleuter?
“Kijk, eerst geloofden ze in verschillende natuurgoden. Weet je wat goden zijn?”
“Nee”
“Nou, vroeger wisten ze niet hoe het bijvoorbeeld ging regenen en dan dachten de mensen dat er iemand in de lucht zat die het ging laten regenen. Dat zijn goden. En later – en nu nog steeds – geloofden ze dat er één god was, die god die ook in jouw kinderbijbel staat.”
“Staan daar ook Vikingen in?” (wel ridders, denkt Anna, want het is haar ‘Grote boek voor kleine leerlingridders’ en ze vond er een plaatje van een Romein in, die nu een ridder is geworden en waardoor ze nu als ‘missie’ heeft om bij mensen naar binnen te gluren. En bedankt Mike de Ridder…).

kinderbijbel romein

Enfin, gelukkig kon ik Anna ook nog iets extra’s vertellen dankzij een voorpublicatie van een boek over Vikingen die binnenkort op Historiek staat (wil je die niet missen, volg Historiek dan op Facebook).
“De Vikingen dachten dat ze veel moesten vechten en veel land moesten veroveren, zodat ze werden onthouden en zo het eeuwig leven hadden. Dat was hun levensdoel. En toen ze christenen werden was dat minder belangrijk, dus toen hoefden ze niet meer naar Engeland (waar Mike de Ridder woont) te varen en daar land te veroveren.”
“Toen werden ze liever?”
“Ja precies.”

En feitelijk gezien bestaan de Vikingen dus nog gewoon, al roven ze niet meer. Sterker nog, vrienden van ons zijn (half) Deens. Dus Anna vindt het nu heel stoer dat ze heeft gespeeld met een Viking.

Is jouw kind ook zo nieuwsgierig?