A hamsterlife

hamster3

Als je mij drie weken geleden gevraagd had wat ik van een hamster vond, dan zou ik zeggen: viezig, ze slapen de godganse dag en er is niks aan. En toch, we hebben een hamster als huisdier!

Bij mij begon het er al mee dat ik het eigenlijk jammer vind dat je we geen huisdier meer hebben. Ik vind een huisdier gewoon gezellig en ook leuk voor Anna. Helemaal in de zomervakantie leek het me zo gezellig voor haar.

Echter, veel dieren komen gewoon niet in aanmerking. Zo zijn honden- en kattenharen hier niet meer welkom en omdat ons leven nogal eens veranderd, is een dier met een levensverwachting van meer dan vijf jaar niet handig. Net zoals een dier dat teveel ruimte in beslag neemt. En dan blijf je over bij een hamster, die 1,5 tot 3 jaar oud wordt, een relatief kleine kooi nodig heeft en die je bovendien in de vakantie makkelijk bij anderen kan stallen. Of – desnoods – meenemen.

De nieuwe hamster arriveert

En zo besloten we – eigenlijk een beetje in een opwelling – dat een hamster wel leuk zou zijn. Dus kochten we de hamster + benodigdheden (hok, eten, speeltoestellen) en waren we voor € 40(!) klaar.

hamster2De eerste hobbel was zijn – of eigenlijk ‘haar’ – naam. Anna noemde haar Sarah, Yuri noemde haar Hamsi. Een dag later noemde Anna haar Nores (spreek uit: Norris) en schreef dat zelfs op de kooi (vandaar de fonetische naam). En zelf noemde ze hem eigenlijk vooral ‘huisdier’. Beetje verwarrend dus. Inmiddels is Anna aardig consequent met Nores en ik met Hamsi.

Omdat het beestje uit de dierenwinkel kwam, had het aanvankelijk weinig genegenheid voor ons. De eerste contacten bestonden vooral uit blazen en bijten. Dit was vooral mijn schuld, omdat Anna hem al op dag twee zó graag uit de kooi wilde dat ik instemde (niet doen, dus!). Omdat ik de enige was die hem durfde op te tillen, botvierde Nores al zijn woede op mij. Blazen en bijten was het gevolg.

Sinds die misstap doe ik alles om onze relatie te herstellen. En het gaat goed. Sinds ik hem zonnebloempitten heb gevoerd uit de hand ben ik officieel goedgekeurd en neemt het bijten af. Hij wordt alleen woest als je aan z’n huisje komt (respectievelijk het huisje gemaakt door mij, een keukenrol of een plekje onder z’n loopradje). Maar verder komt hij vaak meteen vrolijk aansnuffelen als hij ons hoort.

En ja, het zijn nachtdieren

hamsterWat je natuurlijk vooral hoort als argument om kinderen geen hamster te nemen, is dat het een nachtdier is. Dat is inderdaad waar. Zo rond een uur of tien wordt Nores wakker en is hij uren zoet op zijn loopradje. Yuri en ik kunnen geen tv meer volgen van de herrie, maar Nores is in zijn element. Gelukkig kan je hem eventueel ook nog in een andere ruimte neerzetten als je er veel last van hebt. Of even tijdelijk het radje eruit halen totdat je gaat slapen. Wij deden er wat olie in, dat helpt ook.

Maar goed, zo’n beest slaapt ook heus niet de hele dag. Soms is hij uit zichzelf wakker en als je even op zijn hok tikt dan wordt hij ook doorgaans tamelijk vrolijk wakker en is er ook best met hem te spelen. En ik geloof dat een beestje met zulke kleine hersentjes nou ook niet meteen een trauma oploopt van ‘wakker maken’. En hij wordt ook regelmatig uit zichzelf wakker, dus het is sowieso geen vaste slaper. Dus ja, ook voor kinderen is een hamstertje gewoon leuk.

Maar wat is er nu het állerleukste aan een hamster?

61d86ebb970d11a6fa546eedba23f958Ik zeg twee dingen: Pinterest & terrarium. Binnen korte tijd wordt ons ‘suffe’ dierenwinkel-hok ingeruild voor een terrarium. Want je kan zo’n beestje een supermooie natuurlijke omgeving bieden in een terrarium. Klik op de link hierboven voor inspiratie. Denk je eens in wat voor prachtig stukje ‘wildlife’ er je interieur binnen stapt met zo’n beestje. Dat is toch mooi?

Ik heb inmiddels de ‘ijscostokjes’ ontdekt. Die kun je dus gewoon kopen in de knutselwinkel en daar kun je van alles van maken voor zo’n beestje. Ik heb al een huisje voor hem gemaakt, een balkonnetje, trapje en een wipwap. En ik ben net begonnen met een schommeltje. Het wordt dus de hoogste tijd voor een groter hok.

Binnenkort zal ik al mijn leuke bouwsels even op de foto zetten.

Dus echt een aanrader zo’n huisdier! Enige kritiekpuntje is dat je partner er wat knorrig van kan worden omdat je ‘voor hem nou nooit zo’n huisje maakt’ en je omdat je het er wel héél vaak over hebt 😉

Heb jij wel eens een hamster overwogen als huisdier?

2 thoughts on “A hamsterlife”

  1. Haha! Wat fantastisch dat je deze uitdaging zo omarmt en wat leuk om je kinderen mee te geven dat ze voor zo’n klein beestje kunnen zorgen. Welk kind vindt het nu niet fantastisch? Maar zo creatief als jij met bouwsel ben ik niet hoor, dus ik weet niet of ooit zo’n klein hamstertje in huis komt. Als kind heb ik er heel veel gehad en ze hielden het nooit lang uit. Dat vond ik jammer! Heel veel plezier en succes met jullie nieuwe gezinslid.

  2. Ik vind hamsters stiekem ook van die elke beestjes. Ik heb er 2 gehad, maar helaas niet voor lang: ze werden beiden niet echt oud. Dat is ook de reden dat ik er niet opnieuw eentje heb aangeschaft. Dus de zoektocht naar het ideale huisdier gaat bij ons nog even verder…

Geef een reactie