Dina (25): ‘Ik ben één van de weinige lichtpuntjes in haar leven’

Dina

Al jaren wilde Dina Boelhouwer (25) vrijwilligerswerk doen, maar door werk en studie had ze er de tijd niet voor. Toen stopte ze daar een jaar mee en werd ze buddy van vrouw van 63 die door psychische en fysieke ongemakken eenzaam is.

“Ik ben echt een gevoelsmens”, vertelt Dina. “Ik vind het heel erg als andere mensen eenzaam zijn.” Om die reden meldde ze zich begin dit jaar aan bij het maatjesproject van Humanitas. Sindsdien is ze buddy van een 63-jarige vrouw die door psychiatrische en lichamelijke klachten niet veel mensen om zich heen heeft. “Ze heeft geen vriendinnen, geen familie. Haar kalender is vaak helemaal leeg, alleen onze afspraken staan erop. Ik ben echt één van de weinige lichtpuntjes in haar leven.”

Dina bezoekt de vrouw één keer per week: “Ondanks haar eenzaamheid is ze altijd heel vrolijk. Wat we dan gaan doen hangt en beetje van haar af. Soms heeft ze veel energie en dan gaan we gezellig winkelen. Maar het kan ook zijn dat ze na een uurtje op bed gaat liggen omdat ze zo moe is.” In de negen maanden dat ze elkaar kennen is een hechte band ontstaan, vertelt Dina: “Ze kan ook gewoon over haar problemen praten, ze voelt zich bij mij veilig genoeg om dingen te vertellen. Dat is zo bijzonder.”

Jonge vrijwilliger

Bij Humanitas in Leeuwarden is Dina de jongste vrijwilliger. “Dat ligt ook een beetje aan de organisatie, ze doen weinig om jongeren te trekken. Ze schrokken zelfs van mijn aanmelding”. Toch zag Dina het helemaal zitten, ook vanwege haar achtergrond in het onderwijs. “Ik heb daar veel geleerd wat ik nu kan gebruiken. Als je dat niet hebt, kun je bij Humanitas ook allerlei cursussen volgen om je voor te bereiden op het werk.”

Dina is zwanger en ze weet nog niet hoe het gaat als de kleine er straks is. “Het kan zijn dat ik dan een tijdje niet kan komen, dat vind ik wel vervelend. Maar daar hebben we het nog niet over gehad. Ze leeft nu helemaal mee dat ik zwanger ben. Ik hoop dat we gewoon contact blijven houden als de baby er is. Het is zo bijzonder als je weet dat je iemand heel erg blij kan maken”

Dina schrijft ook leuke, inspirerende verhalen op haar blog, dinastie.nl​

Lees ook:

3 thoughts on “Dina (25): ‘Ik ben één van de weinige lichtpuntjes in haar leven’”

  1. Ik ”ken” Dina wel een beetje ondertussen, omdat ik haar blog al een poos volg. Ik krijg echt tranen in mijn ogen van dit artikel. Dit is zo mooi, zo ontzettend lief.

  2. Wat is Dina toch een mooi mens. Ik heb er kippenvel van, zo goed dat ze dit doet. Maatje worden van iemand zou ik ook graag willen doen, maar met een 40-urige baan is dit niet te combineren. Ik hoop het in de toekomst echt te kunnen doen! Dina, je inspireert me weer. Knapperd.

  3. Wat een goed stuk! Ik lees de blog van Dina erg graag dus vind het superleuk dat ze hier voorbij komt. In de gemeenschapscentra waar ik werk trekken we ook moeilijk jonge vrijwilligers aan. We bieden wel heel ander werk dat Dina doet, zoals tijdschriften rondbrengen of helpen op een filmavond om maar iets te zeggen. Misschien een idee om eens een stuk te wijden aan hoe jonge vrijwilligers aantrekken 😉

Geef een reactie