Interessante geschiedenis van de werkende vrouw

gezinsverzorger-voorbeeld

Waar je je nu bijna moet excuseren als je niet werkt als moeder, was het net na de Tweede Wereldoorlog wel anders.

Je had geluk als je als vrouw mocht werken. Totdat je getrouwd was natuurlijk. Dan werd je op wettelijke basis ontslagen en mocht je je de rest van je leven gaan wijden aan je gezin.

De gezinsverzorger

Na de Tweede Wereldoorlog werden heel veel jonge meisjes gerekruteerd als gezinsverzorger. Deze vrouwen moesten gezinnen (waar de moeder was uitgeschakeld) in nood ondersteunen en de samenleving behoeden voor verder verval. Eén van die gezinsverzorgers was de moeder van Eva Vriend (1973), die op haar 23e in dienst trad en werkte tot haar huwelijk. Toen ze zelf jaren later ziek werd, kwamen de gezinsverzorgers bij haar zelf over de vloer. Als de jonge Eva uit school kwam, zaten die op haar te wachten met een kopje thee. Over de geschiedenis van de gezinszorg schreef Eva het boek ‘De Helpende Hand‘, dat onlangs uitkwam.

Voor Historiek hield ik een vraaggesprek met de auteur. Maar naast liefhebbers van geschiedenis is het boek ook interessant voor de werkende vrouw van nu. Er wordt bijvoorbeeld veel verteld over hoe er vroeger werd aangekeken tegen werkende vrouwen. En over de wetgeving die ervoor zorgde dat vrouwelijke ambtenaren meteen werden ontslagen als ze in het huwelijksbootje stapten.

Het is ook een leuk boek om te lezen als je in de zorg werkt, omdat het gaat over de opkomst van de verzorgingsstaat.


Een stukje achterflap:

de helpende hand - Eva VriendGeboren in de Tweede Wereldoorlog als oudste dochter in een katholiek tuindersgezin, wordt Ria, zoals zoveel meisjes in die tijd, al jong ingezet als steun en toeverlaat in het altijd drukke huishouden. Als om zes uur ’s ochtends de wekker gaat, staat zij op om de kachel op te stoken, boterhammen te smeren en de bedden op te maken. Ze schilt aardappels, lapt de ramen en poetst het koper. Naar school gaan zit er voor haar niet in.

Maar dan worden in de jaren van wederopbouw duizenden jonge vrouwen en meisjes gerekruteerd als gezinsverzorgsters, om gezinnen in nood te ondersteunen en zo de ontwrichte samenleving te behoeden voor verder moreel verval. Ook Ria besluit in op leiding te gaan en waagt de stap naar Amsterdam.”


Het is dus meer dan een geschiedenisboek over de werkende vrouw. Het boek staat vol persoonlijke verhalen van zowel de gezinshulpen als hun cliënten.

verzorgster-oproep

Geef een reactie