Daar boven zweeft er iets…

adelaar
Ik schreef al eens eerder dat ik een enorme fascinatie heb voor tuinvogels. Eén type vogel dat mijn nóg meer fascineert is zijn grote broer: de roofvogel. Als je mij ooit eens treft met mijn tong uit mijn mond op het raam geplakt van een autoraam, dan vloog er daar waarschijnlijk één.

Als ik in de auto zit als bijrijder zit ik steevast naar de paaltjes aan de rand van de snelweg te gluren op zoek naar een roofvogel. Als ik er eentje vind, slaak ik een gilletje, spring op van mijn stoel (voor zover dat gaat met een autogordel) en krijg ik een adrenalineshot van heb ik jou daar. Ik word er echt heel blij van. Ik vind zo’n mooi dier fantastisch. En op het moment dat hij ook nog wegvliegt kan de hele wereld om mij heen in brand staan en ontploffen, maar ik zie alleen dat prachtige dier, op weg naar zijn prooi.

Ik hou eigenlijk heel erg van wilde dieren, alleen ben ik er ook weer heel bang voor. Een roofvogel is echter relatief veilig, vooral omdat ik de meeste zie vanuit de auto. Hier in de buurt is er wel eens één geweest die iets minder vriendelijk was (onze regionale ‘terror-uil’, een buizerd), maar toch. Ik hou van dat stoere dier, die de hele dag niks anders doet dan slapen, op zoek naar zijn prooi, wachten op het juiste moment… en toeslaan! Hoe natuurlijk wil je het hebben?

En ergens is het ook gewoon bijzonder dat je ze best vaak ziet, maar altijd maar kort. Of van ver weg. Hoe vaak heb ik niet minutenlang naar boven zitten staren als ik een roofvogel zag vliegen, omdat ik graag de vlucht wilde zien. Ik had alleen altijd minder geduld.

Maar hoe aandoenlijk hij ook is, het blijft natuurlijk een wildebeest. En dat vind ik juist het leukste. Ik hou van roofdieren, omdat roofdieren een stuk intelligenter zijn dan planteneters, om de simpele reden dat ze hun prooi te slim af moeten zijn. Een dommige vogeltje die óp de rijst zit en nog niet snapt dat je dat op kunt eten, vind ik ook vermakelijk hoor. Maar die doortrapte roofvogels zijn toch wel echt een klasse apart.

Stiekem lijkt het me wel leuk om eens een roofvogelshow bij te wonen, maar eigenlijk denk ik dat ik van pure adoratie flauwval of een hele middag loop te gillen. Dan doe ik het liever van een afstandje. Komende lente zit ik weer met open mond te wachten voor de laptop of de slechtvalken er zijn. En tijdens mijn reizen naar Flevoland en Groningen zit ik verlekkerd met mijn hoofd tegen het autoraam in de hoop een kleine glimp op te vangen van die fantastische dieren.

Hou jij ook zo van vogels?

Lees ook:
Ik word zo blij van vogeltjes
Dit gebeurt er als een vader zijn kind alleen opvoedt
DIY (+kids): vogelvoer vormpjes

>> Hou je ook zo van vogels? Check dan ook deze prachtige cams van de Vogelbescherming: Beleef de Lente

8 thoughts on “Daar boven zweeft er iets…”

  1. Ik heb ooit een boek gelezen, een psychologische thrillers over vogelaars. Echt een geweldig boek, dat ik zelfs nog een keer uit de bieb heb gehaald. Sindsdien kijk ik zelf ook anders naar vogels.

    Roofvogels heb je hier ook (Achterhoek). En soms zo’n hele rare knalgroen vogel. Dat is mijn favoriet als ik die zie.

  2. Haha mijn man is net zo, het is een wonder dat er nog geen ongelukken zijn gebeurd achter het stuur. Maar ze zijn zeker mooi! In Duitsland wilde we eigenlijk naar een wolvenpark met ook roofvogels. Helaas waren we 3 dagen te vroeg want het park opende pas 1 maart.

  3. Ik vind roofdieren sowieso schitterend. Al vanaf toen ik kind was. Ik was niet zo van de lammetjes en kittens. Al zijn ze schattig, ik houd van slangen, wolven, panters en mooie roofvogels. Bang ben ik er trouwens niet voor. Ooit maakte ik een nachtduik in de Great Barrier Reef en er zwommen 12 (wit tip) haaien onder ons. Ik kon niet wachten om er tussen te springen. Wow, dat was echt een geweldige ervaring! En als ik een slang kan vast houden, sta ik ook altijd vooraan. Maar dan alleen in een natuurpark waar dat sporadisch kan. Niet ergens als attractie tegen betaling. Dat vind ik weer uitbuiting.

    1. Oh help, ik vind roofdieren vooral leuk op tv, in het echt hoeft van mij niet, ben hier in het bos al bang dat ik een everzwijn tegenkom… 😉 Maar wel gaaf om een nachtduik te nemen het Great Barrier Reef! 😮

Geef een reactie