Complimentendag: wat zijn we toch een toppers!

succes dikke duim compliment
Het is vandaag nationale complimentendag. Dat las ik drie dagen geleden. En normaal zou het me niet zoveel boeien, ware het niet dat ik net ontzettend complimenteus bent geworden qua mindset. En wie weet kan ik jullie dus inspireren tot complimenten.

Een paar maanden geleden had ik een beetje een dip qua ‘vertrouwen in de mens’. Het is niet erg dramatisch, het is gewoon iets dat af en toe opspeelt als ik teleurgesteld ben in iemand of bepaalde dingen niet goed snap.

‘Ik ben net ontzettend complimenteus geworden
qua mindset

Enfin, fases gaan voorbij en gaandeweg werd mijn vertrouwen weer hersteld en momenteel ben ik in een fase dat ik eigenlijk alleen maar het goede in mensen zie (wat waarschijnlijk binnenkort weer wordt afgestraft ;-)). En dan denk je dus de hele dag in complimenten.

‘We doen allemaal maar wat’

De belangrijkste wijsheid die me uit mijn ‘mensendip’ haalt, is dat we allemaal maar wat doen. We weten het ook niet precies, we denken dat we misschien wel het goede doen en kwetsen allemaal mensen onderweg. Zo gaat dat. We zijn geen machines of wiskundige formules. We worden door schade en schande wijs en soms zit er een steekje los of een hormoon dat opspeelt en we willen allemaal wat anders. Dat botst soms. Ik schat mezelf en andere mensen alleen soms wat te hoog in, waardoor ik heel kritisch word. Op mezelf, maar ook op anderen. Totaal ten onrechte. Want ik doe ook maar wat.

>> Lees ook: Complimenten ontvangen? Als moeder doe je niet anders!

Nu ik de mensen dus vooral zie als een stel prutsers dat maar wat uitprobeert en zo’n fijn mogelijk leven probeert te leiden tussen al die angst, onzekerheid en dat onvermogen, komen complimenten vanzelf. Dan sta je er weer bij stil dat het bijvoorbeeld best bijzonder is…

  • dat we zoveel over hebben voor onze kinderen
  • dat we zoveel humor hebben, ook op rotdagen
  • dat we ons zo vaak proberen in te leven in anderen
  • dat we zo van dieren houden
  • dat we ruzies vaak wel weer oplossen
  • dat we zoveel belangeloos doen voor anderen

Misschien dat een deel hiervan weer voortkomt uit een soort automatisch ‘overlevensinstinct’, maar het blijft bijzonder. En bijna iedereen heeft behalve bovenstaande algemeenheden ook nog wat bijzondere dingen die hem of haar zo uniek maken en waarom je ze zo graag in de buurt hebt.

Mijn complimenten vandaag

Mijn mindset zit dus vol met complimenten momenteel. Het enige dat ik nog te weinig doe, is ze uitspreken. Ik vind dat lastig, ik ben bang dat ik het dan niet goed kan uitleggen of dat ik niet uit mijn woorden kom, waardoor mijn compliment z’n waarde verliest. En dat is jammer.

Maar goed, aangezien het dus toch complimentendag is, stuur ik vandaag een lieve kaart aan iemand die ik een topper vind, en stuur ik wat appjes. Echt helemaal gemeend, niet vanwege complimentendag. Want morgen doe ik het gewoon weer. En overmorgen weer.

En jij? Wat vind jij een compliment waard?

Deel het op m’n Facebook, dan kan iedereen het lezen

Geef een reactie