Brenda (30): ‘Ik heb hele toffe mensen leren kennen en heel veel geleerd’

Brenda Lelie met een leerling. Eigen fotoBrenda Lelie met een leerling. Eigen foto

Brenda Lelie met een leerling. Eigen fotoBrenda Lelie met een leerling. Eigen foto

Redenen om vrijwilliger te worden zijn er legio; ik zette ze hier al een keer op een rijtje. Brenda Lelie (30) is om twee redenen vrijwilliger geworden: omdat ze iets nuttigs wilde doen en omdat ze wilde ontdekken wat ze ging doen met haar studie.

School's Cool, NijmegenOngeveer 5 uur per week is Brenda bezig met vrijwilligerswerk; 3 uur daarvan is ze coach van leerlingen die vastlopen via School’s Cool in Nijmegen. “In de afgelopen jaren heb ik naast mijn studie Levenslooppsychologie verschillende vrijwilligersklussen gedaan, omdat ik op die manier goed kon kijken wat ik nou leuk vond. Sommige klussen daarvan lagen me iets minder, maar het coachen zoals bij School’s Cool past juist heel goed bij mij.”

In die functie begeleidt ze momenteel twee tieners die met wat extra aandacht gemotiveerd blijven voor school of waarbij de overstap van basisschool naar de middelbare school net wat makkelijker verloopt. “Samen kijken we naar het huiswerk en maken we planningen voor toetsweken. En daarnaast kletsen we over van alles. Leerlingen willen vaak graag weten hoe ik sommige dingen heb ervaren op de middelbare school en daar vertel ik dan over.”

Jonge vrijwilligers

Brenda is niet de enige jonge vrijwilliger. De Nijmeegse organisatie is specifiek op zoek gegaan naar studenten, zodat die werkervaring kunnen opdoen. “In deze tijd is het zo belangrijk dat je al werkervaring opdoet voordat je bent afgestudeerd. Anders is het heel moeilijk om een baan te vinden.”

Inmiddels is Brenda bijna afgestudeerd en gaat soortgelijk werk doen als zelfstandig ondernemer: “Maar ik blijf het óók als vrijwilliger doen. Want niet iedereen heeft de mogelijkheden om iemand in te huren voor studiebegeleiding en ik vind wel dat iedereen hier gebruik van zou moeten kunnen maken.”

Is vrijwilligerswerk voor iedereen goed te doen? “Dat ligt er natuurlijk aan hoeveel tijd je hebt. Als je fulltime werkt is het natuurlijk lastiger om er iets bij te doen, maar vooral als je studeert heb je vaak tijd over. En dit werk is echt voor iedereen te doen. Ik werk met mensen met allemaal verschillende achtergronden.

Social media beheer

Naast haar werk als coach beheert Brenda ook de social media van de Hortustuin in Nijmegen. zo’n twee uur per week. “Ik zag op Facebook een oproepje dat ze daar iemand voor zochten. En ik hou heel erg van die tuin, maar ik ben niet iemand die graag tuiniert. Dus op deze manier kon ik toch iets bijdragen.

Hortus Nijmegen

Wat het vrijwilligerswerk oplevert

“Het vrijwilligerswerk heeft mij heel veel gebracht de afgelopen jaren. Ik heb hele toffe mensen leren kennen en heel veel geleerd. Het kost je echt best wel wat tijd maar het levert je ook veel op. Voldoening maar ook nuttige contacten voor je betaalde loopbaan.”

Naast studiebegeleiding geeft Brenda ook trainingen in mindfulness. Bekijk haar website voor meer informatie: brendalelie.nl

Meer:

  • Ben jij ook jong (16-35) en vrijwilliger en wil je daar iets over vertellen? Meld je hier aan.
  • Wil je ook vrijwilligerswerk gaan doen? Meld je aan bij Schools Cool of kijk bij de vacaturebank bij de lokale vrijwilligersorganisatie.

4 thoughts on “Brenda (30): ‘Ik heb hele toffe mensen leren kennen en heel veel geleerd’”

  1. Wat een leuk en inspirerend artikel! Als ik meer tijd had gehad, was ik ook vrijwilligerswerk gaan doen. Alle beetjes helpen en zo draag je allemaal je steentje bij aan de maatschappij.

    1. Tijd kan soms inderdaad wel lastig zijn. Je zou kunnen kijken voor losse vrijwilligerswerk-klussen. Dan zit je niet aan iets wekelijks vast. Of iets wat je zelf kan inplannen en ook thuis kan doen. Zoals social media bijhouden voor een organisatie of artikelen schrijven ofzo.

Geef een reactie