Boekentips #1

boekentips
In het dagelijks leven ben ik beheerder van Historiek (de leukste geschiedenissite van Nederland) en onder meer verantwoordelijk voor de Historiek Geschiedeniswinkel. Daarom krijg ik persberichten, lees ik veel prospectussen en speur ik op internet naar nieuwe, interessante titels. Daarbij kom ik best veel boeken tegen die jullie vast óók erg leuk vinden.

Daarom deel ik om de zoveel tijd een aantal boekentips. Dat zijn geen boeken die ik heb gelezen (die vind je hier), maar boeken die ik heel graag zou wíllen lezen en die net uit zijn. Van romantische liefdesgeschiedenissen tot reisboeken, van inspirerende biografieën tot erg relevant.

Koninginnen aan de Nijl

koninginnen-van-de-nijlVan dit boek hadden een voorpublicatie op Historiek. Dat betekent vaak dat ik eerst het boek doorblader en dan een leuk fragment uit zoek. Dat was erg moeilijk bij dit boek, moet ik zeggen. Het is zo interessant om te lezen hoe vroege culturen omgaan met vrouwen. Helemaal de cultuur waar Cleopatra vandaag kwam. Het boek is overigens ook prachtig qua opmaak, omdat het hoort bij een tentoonstelling met dezelfde titel. En stukje uit de voorpublicatie:
“Zo gaan de vrouwen naar de markt en drijven handel, terwijl de mannen thuis blijven en weven (…) De vrouwen urineren staand, terwijl de mannen dat zittend doen.”
Zo’n boek móet je toch lezen? 😉
Bekijk het boek in de Historiek Geschiedeniswinkel

Melati van Java (1853-1927)

melati-van-java-dochter-van-indieHiervan verscheen op Historiek een artikel van de schrijver. Een fragment uit dat stuk:
Elke rebelse vrouw moet verstandig zijn. Een broodschrijfster als Melati van Java (ps. Marie Sloot) begreep dat uitstekend. Zij publiceerde vooral rond 1900 romans waarin zij het opnam voor Indische meisjes en vrouwen.
Een vroege feministe dus. Ik vind sowieso boeken over vrouwen die hun tijd vooruit zijn of rebels zijn altijd heel erg inspirerend om te lezen.
Bekijk het boek in de Historiek Geschiedeniswinkel

Thuis in Europa. Een tijdreis door 37 landen

thuis-in-europa-een-tijdreis-door-37-landenBij Europa denk je tegenwoordig vooral aan teveel mensen in een parlement, de schuldencrisis, de vluchtelingencrisis en D66. Maar dat gaat allemaal om mensen. Het continent an sich is natuurlijk prachtig. Met die arrogante Fransen, stugge Noren en luie Grieken. Met noorderlicht, de Pyreneën en de Zwarte Zee. En daarover gaat dit boek. Het scheelt weer een hoop reizen 😉 Een stuk van de achterflap:
“We maken een tijdreis door Europa in 72 jaren, van Stunde Null in 1945 tot de onzekere tijden nu. Daarbij doen we alle landen aan, van het vrouwvriendelijke IJsland via het digitale Estland tot het diepgelovige Malta. We zijn lang niet allemaal gelijk, maar onze culturele verschillen vormen juist de charme van Europa. En we zijn zonder concurrentie het mooiste, leukste en afwisselendste continent ter wereld. Daar kun je alleen maar van houden.”
Bekijk het boek in de Historiek Geschiedeniswinkel

Een huis vol, geschiedenis van het dagelijks leven

een-huis-volDe achterflap:
Waarom zijn we van alle specerijen op aarde zo gehecht aan zout en peper? Waarom hebben vorken vier tanden en niet drie of vijf? En wat doet die rij zinloze knopen op de mouwen van een colbert? Een huis vol doorgrondt de geschiedenis van deze en andere huiselijke vanzelfsprekendheden aan de hand van een reis door Brysons eigen huis, van de ene kamer naar de andere: de badkamer wordt de geschiedenis van de hygiëne, de keuken die van het koken, de slaapkamer die van seks, dood en slapen
Need I say more? 😉
Bekijk het boek in de Historiek Geschiedeniswinkel

Boeroes – Karin Sitalsing

boeroes-coverVan dit boek hadden we een voorpublicatie op Historiek, waardoor het me heel erg interessant leek. Sowieso een soort vergeten groep: witte Surinamers. En op basis van de voorpublicatie kan Sitalsing erg mooi schrijven. Het leuke vind ik vooral dat het geen geschiedenisboek is, maar echt een persoonlijk verhaal, waarbij Sitalsing – denk ik – ook nog wat van zichzelf laat zien. Het boek is overigens erg populair in onze boekwinkel, dus blijkbaar zijn er meer mensen enthousiast geworden van de voorpublicatie.
Bekijk het boek in de Historiek Geschiedeniswinkel

Hare excellentie – Monique Leyenaar

hare-excellentie-monique-leyenaarIk vind het altijd erg bijzonder als mensen met een bepaalde wetenschappelijke achtergrond mee willen werken aan Historiek, omdat we ze er niks voor kunnen betalen. Zo ook met Monique Leyenaar die toch weer best wat tijd vrij maakte om onze vragen te beantwoorden in deze Q&A. Ze schreef een boek over zestig jaar vrouwelijke ministers en die 33 vrouwen zijn natuurlijk ontzettend inspirerend. Van Marga Klompé tot Jeanine Hennis. Ze ging onder anderen in op de vraag hoe vrouwen zich in de loop van de tijd konden ‘handhaven’ in die mannenwereld en vertelt over de ‘excuustruus’ die een aantal jaren in de ministerrraad zat.
Bekijk het boek in de Historiek Geschiedeniswinkel

* Koop je de boeken in de geschiedeniswinkel, dan steun je Historiek. En mij dus 😉

Meer geschiedenisboeken
Lees ook: Boekenlijst

1 thought on “Boekentips #1”

Geef een reactie