Als we nu eens stopten met die vaccinaties

virus
Afgelopen week schreef Saskia – verpleegkundige – een blog over de ziektes die we niet meer krijgen dankzij de vaccinaties. Dit naar aanleiding van de discussie die onlangs weer oplaaide. Ik mistte dat ook een beetje in de discussie. Want natuurlijk kunnen bijwerkingen vervelend zijn, maar polio is een stuk vervelender.

Naar aanleiding van het anti-vaccinatiesentiment dat losbarstte in de reacties onder Saskia’s artikel (de anti-vaccinatiemaffia heeft blijkbaar een efficiënte ‘belboom’) realiseerde ik me dat het momenteel ‘makkelijk’ is om tégen vaccinaties te zijn. Wij en zelfs de generatie voor ons bestaat uit ouders met weinig angst. Wij hebben nooit de angst gehad die onze voorouders hadden als er weer een besmettelijke ziekte uitbrak. Wij hebben nooit veel kinderen gekregen omdat er een aantal toch vroeg zouden overlijden

Wij en zelfs de generatie voor ons bestaat uit ouders met weinig angst.

Wij zijn zo ‘verwend’ als het gaat om onze kinderen dat wij ons druk kunnen maken over borst- en flesvoeding, dragen of niet, autoritair opvoeden of niet en wel of niet vaccineren. Omdat onze kinderen waarschijnlijk toch wel veilig opgroeien. Zelfs zonder vaccinatie.

Als we nu eens stopten met die vaccinaties…

Maar wat nu als we géén vaccinaties meer zouden geven? Als deze tegenstanders genoeg medestanders krijgen en al die vreselijke ziektes die Saskia beschreef weer terugkomen?

virus-1812092_640Onlangs las ik nog een boek dat zich afspeelde tijdens een polio-epidemie. Kinderen die maandenlang het huis niet uit mochten, scholen die heel lang dicht waren om besmetting te voorkomen. Kinderen die hun broers, zussen en klasgenoten bij bosjes zien sterven aan de ziekte. Kinderen die massaal aan een ijzeren long gekluisterd zijn. Moeders die elke dag bij ze op bezoek komen, terwijl de familieleden voor de andere kinderen zorgen.

Stel je eens voor wat er zou gebeuren als die epidemie nú is. De hele emancipatie van de vrouwen zou ongedaan worden gemaakt. Want in een bedreigende wereld, waar er allemaal ziektes op de loer liggen kunnen beide ouders niet werken. Als de kinderen dan langdurig ziek zijn, dan zou een economie die steunt op tweeverdieners meteen instorten. Het onderwijs ligt op z’n gat, waarschijnlijk moeten de scholen kleiner dan nu omdat er anders zo een heel dorp weg wordt gevaagd met de huidige schaalvergroting. Het onderwijs is dus niet eens meer betaalbaar.

Ik kan nog heel veel gevolgen bedenken en ik vraag me serieus af of al die mensen die nu tegen vaccinaties zijn, er óók tegen zouden zijn als de ziektes weer rondwaarden. Of ze dan ook het risico zouden nemen. Ik denk het namelijk niet.

Graag gedaan hoor.
Namens alle mensen die wél vaccineren.

>> Lees verder: Twinkelbella | Inenten kinderen: de ziekten op een rij

>> Lees ook: Waarom ik wél blij ben met het consultatiebureau
>> … en: Wat ik een beetje mis in de wel of niet donor discussie