8 redenen om de auto èn de fiets te laten staan

fiets

Omdat we nu eenmaal leven in een wereld waar iedereen haast heeft, is het vaak verleidelijk om – als we ergens naartoe gaan – het snelste vervoermiddel te kiezen. Het feit dat je toch van A naar B moet kun je echter ook gebruiken voor je dagelijkse beweging!

Vijf redenen om de auto te laten staan:

1. Een auto kost geld
Dat spreekt voor zich. Een auto kost wegenbelasting, verzekeringsgeld, diesel of benzine en onderhoud.

2. Een auto is slecht voor het milieu
Uitlaatgassen zijn nu eenmaal slecht voor het milieu. Bovendien kost de auto ruimte en die ruimte gaat meestal ten koste van natuur.

3. Een auto moet je ergens parkeren
En die parkeerplaatsen zijn altijd ver weg. Met een fiets kun je altijd voor de deur parkeren.

4. Je beweegt niet in de auto
Dat spreekt natuurlijk voor zich. Je wordt er lui en stijf van.

5. Een auto is horizonvervuiling
Het blijft toch zonde, al die opritten waar een mooie bloemenzee had kunnen staan, maar in plaats daarvan staat er zo’n aluminium glimding. En heb je prachtige nieuwbouw, wordt je continu verblind door al die auto’s die ervoor staan. En als je verblind wordt heb je nog geluk, de meeste auto’s (incl die van mij) zijn behoorlijk ranzig.

Dus de fiets pakken is altijd beter. Bij alles dichterbij dan 10 kilometer (en zonder zware/ grote boodschappen etc.) zou ik kiezen voor de fiets. Als je een fiets echter ook voor hééle korte stukjes gebruikt, dan is het hele gezondheidsaspect weer een beetje zoek en dan kies je toch weer de snelle oplossing in plaats van de gezondste. Dankzij mijn aversie tegen de auto (die ik helaas wel nodig heb) heb ik vaak weinig moeite om de auto te laten staan, bij de fiets is dat echter een ander verhaal. Ik ga te vaak op de fiets naar plekken die minder dan 2 kilometer weg zijn. Dat kan anders!

wandelen
Daarom nog een paar redenen om naast de auto ook de fiets te laten staan.

6. Bij wandelen beweeg je meer dan bij fietsen
Dat is natuurlijk logisch, je hebt immers geen vervoersmiddel / hulp

7. Door wandelen pak je tijd die je nuttig kunt gebruiken
In tegenstelling tot de fiets (waar je toch goed op het verkeer moet letten), kun je een wandeling heel nuttig gebruiken. Je kunt dingen opschrijven die je niet moet vergeten. Je kunt telefoontjes plegen als je je mobiel bij je hebt. Je kunt praten met je kind die je net van school haalt. En noem maar op.

8. Je komt tot rust
Omdat je in veel gevallen niet echt aan het verkeer deelneemt hoef je niet zo heel goed op te letten en kun je dus lekker ontspannen. Ik maak om deze reden (bijna) elke avond een Twenty-minutes-walk, maar dit relaxmoment kun je natuurlijk ook gewoon houden als je toevallig van A naar B moet.

En als je tot rust komt en al je bezigheden rustig op een rijtje zet, heb je vaak nog meer tijd over ook!

Heb jij nog goede redenen om de auto en/of fiets te laten staan? Laat het gerust weten!

Geef een reactie