7 tips voor een fijne ochtendroutine

klok

Als je zo vergeetachtig bent als ik, dan is routine het ultieme redmiddel. Sinds mijn meisje elke ochtend naar school gaat, gaan ze zaken hier huis soepeler omdat ik nu 5 van de 7 dagen een routine heb. Door die routine heb ik de hele tijd door geheugensteuntjes. Ik vind het echt heel erg prettig!

7 tips voor een fijne ochtendroutineIk heb de hele dag door wel routines, maar mijn ochtendroutine is altijd het belangrijkst. Als er iets misgaat, dan ben ik reddeloos; dan vergeet ik Anna’s rugtas, klussen die ik moet doen, dan is mijn dag echt een ramp.

Dit zijn mijn 7 tips voor een fijne ochtendroutine:

1. Sta op tijd op

Al die stress ’s morgens is echt niet nodig als je gewoon elke morgen 10 tot 15 minuten eerder opstaat. Is je nachtrust je zo heilig? Ga dan gewoon de volgende avond 10 tot 15 minuten eerder slapen 😉

2. Sport

Ik kreeg ooit een keer de tip om het sporten meteen uit bed te doen. Omdat je dan nog tijd hebt, je wordt er lekker fris van. Je moet erna toch nog douchen en je hoeft er de rest van de dag niet meer aan te denken (lees: tegenop te zien). Zie ook mijn artikel Workout tip: ‘Doe het als allereerste’. Als ik dit laat liggen, dan doe ik het de rest van de dag ook niet meer, omdat ik het gewoonweg vergeet.

3. Drink een glas water

Ik heb ’s morgen altijd dorst, maar het schijnt ook nog heel goed voor je te zijn. Het is op zich ook wel logisch dat ons ‘vochtige’ lichaam ’s morgens enorm behoefte heeft aan water.

4. Ontbijt gezond en fris

Ontbijten is natuurlijk sowieso belangrijk, maar is je lichaam er nou niet op gebouwd om elke morgen een paar brokken brood naar binnen te werken? Begin dan gewoon met fruit of yoghurt. Of allebei, zoals ik. Ik doe er dan ook nog muesli door, omdat ik echt heel veel honger heb altijd ’s morgens. Ik hoorde laatst dat het eigenlijk het best is om de dag te beginnen met je grootste maaltijd en dan elke maaltijd wat minder te eten totdat je naar bed gaat. En fors ontbijt is dus belangrijk. Op welke brandstof moet je anders je dag opstarten?

5. Ruim 15 minuten op

En net huis, is een net hoofd. Als je niet thuiswerkt, kun je dit doen voordat je weggaat (zodat het lekker netjes is als je weer moe thuiskomt) of je doet het op je kantoor. Ik werk altijd thuis en meestal ligt er best wel veel troep door het huis: oude kleren, ontbijtspullen, spullen van de vorige avond. Ik zet de timer dan op 15 minuten en doe eerst de bovenverdieping. Ik ruim alles op, maak het bed op en zet alle ramen lekker open. Dan ruim ik beneden op totdat het alarm gaat. Die timer vind ik heel handig, omdat ik zonder de neiging heb om zo een half uur te gaan opruimen. Volgens mij zorgt de timer er ook voor dat ik het sneller doe.

6. Bepaal je dag

Ik heb jarenlang slecht gefunctioneerd, omdat ik deze stap over sloeg en dus altijd ging doen wat er in me opkwam of op mijn pad kwam. Ik denk dat het heel belangrijk is om elke morgen even een lijstje te maken met wat er per se moet gebeuren en wat er nog kan. Zo werk ik een stuk sneller! En ik laat me minder afleiden door andere ‘taken’ die binnenkomen per mail etc.

7. Doe je werkroutines

Bovenstaande routine is natuurlijk heel erg gericht op huis en persoonlijke dingen, maar als je klaar bent om te gaan werken, dan is het natuurlijk ook prettig om een aantal routines te hebben. Ik heb bijvoorbeeld elke dag een website van een opdrachtgever die ik moet updaten, daar doe ik een aantal dingen voor. Daarna plan ik alles in op Facebook en Twitter (zakelijk en voor de blog). En dan start ik met mijn lijstje die ik net bij punt 6 heb gemaakt.

En op dit punt ga ik als een speer!

Wat is jouw ochtendroutine? Ben ik erg benieuwd naar, misschien kan ik er nog iets van gebruiken.

9 thoughts on “7 tips voor een fijne ochtendroutine”

 1. Goeie tips! Eerder opstaan is hier niet nodig. Hummel is rond 6u wakker en dat is vroeg genoeg om de dag te starten 😉 Flink ontbijten, water drinken en to do lijst maken doe ik ook! Alleen het opruimen doe ik liever voor het slapen gaan. Het effect is hetzelfde. Welke workout doe je ’s ochtends?

  1. Haha, handig zo’n vroeger wekker 😉

   Ik probeer ’s morgens rugoefeningen te doen om mijn rug te versterken. Meestal doe ik er ook nog wat rek- en strekoefeningen bij om een beetje lenig en wakker te worden.

   Opruimen voor het slapen gaan is natuurlijk nog beter, dan word je wakker in een net huis 🙂

 2. Over het algemeen heb ik geen moeite met vroeg opstaan. Ik ben een ochtendmens, maar dat van die routines wil ik wel eens proberen. Ik merk dat ik tegen de middag altijd een beetje de focus kwijt raak.

 3. Op tijd opstaan scheelt inderdaad een hoop stress. Wat ik meestal doe is de avond van tevoren mijn ontbijtje al klaarmaken en de koffie alvast in het koffiezetapparaat te doen (zodat ik hem ’s ochtends zo kan aanzetten). Dat scheelt zoveel tijd! Ook leg ik meestal mijn kleren al klaar, zodat ik niet eerst 10 minuten sta te treuzelen voor mijn kledingkast. Douchen doe ik ook altijd al de avond van tevoren 😉

 4. Ik denk niet dat je veel aan mijn ochtendroutine hebt. ( Ik drink wel iedere ochtend een glas water, maar inderdaad meer omdat ik dorst heb haha)
  Ik wordt vaak om 6.00u wakker en blijf dat liggen tot ik echt moet opstaan, omdat ik anders te laat kom voor werk of op een vrije dag de basisschool. Ik douche wel iedere ochtend en vervolgens sla ik het ontbijt over, ga ik vanalles op het werk doen of thuis en eet pas rond 10.00u iets. Hartstikke slecht! Gelukkig ben ik mezelf er wel van bewust. Is stap een toch? 😉

 5. Ik smaakte vroeger altijd een planning voor de volgende dag. Dat was ook wel een fijne structuur, maar dat lukt op dit moment even niet 😉 *Iets met baby enzo*

Geef een reactie