6 simpele tips voor een gezonder leven

Zonnebloem, geluk

Soms lijkt het wel alsof je echt heel ingewikkeld moet eten om gezond te zijn: proteïneshakes, smoothies speltbrood… Eten wordt bijna een dagtaak als je al die foodgoeroes tevreden wilt stellen.

6 simpele tips voor een gezonder leven
6 simpele tips voor een gezonder leven
Ik geloof daar niet zo in.

Ik merk het aan mijn lichaam als ik gezond leef: ik krijg meer energie, kracht en voel ik me vrolijker. Bij mij is het vaak belangrijker om bepaalde dingen níet te eten, dan bepaalde dingen wel. Ik heb hier een lijstje met tips die mij heel goed helpen om gezonder te leven.

1. Minder suiker in je dagelijkse maaltijden

Helemaal stoppen met suiker vind ik overdreven en teveel werk. Maar ik viel wel bijna 5 kilo af toen ik het suiker uit mijn dagelijkse maaltijden ging schrappen. In mijn geval betekende dit: muesli met fruit ipv cruesli, pindakaas ipv hagelslag op brood, biscuits of fruit tussendoor ipv snoep en chocolade en minder alcohol. Dit zijn dingen die je dus relatief weinig moeite kosten, maar wel veel opleveren!

2. Beperk het aantal pakjes & zakjes

Ik ben niet van de anti-pakjes maffia, daar vind ik sommige gerechten echt te lekker voor. En ik kan het gewoon zelf niet maken. Wel probeer ik maximaal 1/2 keer per week een pakje te gebruiken. De andere dagen eet ik verse groentes. Ook probeer ik wat extra groente toe te voegen bij de pakjes, zodat het zoutgehalte in ieder geval wat omlaag gaat.

3. Probeer veel te bewegen

wielrennenDit is voor mij wel een uitdaging, omdat ik een ‘zittend’ beroep heb. Ik probeer toch zoveel mogelijk te bewegen door een aantal trucjes:

 • Inefficiënt de trap op lopen. Als ik 3 dingen naar boven moet brengen, doe ik dat in 3 keer.
 • Zoveel mogelijk met de fiets of lopend te doen. Zie ook mijn post ‘8 redenen om de auto en de fiets te laten staan’
 • Elke dag probeer ik 20 minuten te wandelen, zie ook: ‘#20minuteswalk’
 • Ik probeer – als ik werk – minimaal één keer per uur te rekken en te stretchen.
 • En dat doe ik ook als ik ergens moet wachten
 • In september ga ik weer sporten. Ook nog heel erg gezellig

4. Weet wat je eet

Ik heb een tijdje de eetmeter van het Voedingscentrum gebruikt. Gewoon om te kijken wat ik nou zoal naar binnen werk op een dag. Het interessante daaraan is dat je bijvoorbeeld ziet hoeveel kilocalorieën overal inzitten. Dit kun je natuurlijk ook checken aan de hand van de etiketten. Als in een ‘gezonde’ reep alleen maar suikers zitten, dan weet je genoeg. Zelfde geldt overigens voor vetten of zout.

5. Eet niet teveel

Gegratineerde Broccoli - Kook ookDit klinkt logisch en dat is het ook, maar toch doe ik het toch wel eens. Ik heb 2 manieren om dit te voorkomen.

 • Neem een kleiner bord. Dan schep je de eerste keer minder op en dat lijkt het bovendien meer. Waardoor je voor je gevoel best veel hebt gegeten, maar je buik niet ontploft
 • Vries de restjes in. Vooral bij ovenschotels heb ik de neiging om te blijven snoepen totdat hji op is. Nu wij onze restjes altijd weggeven (zie ook: ‘Tegen voedselverspilling: Porties invriezen voor iemand anders’), laat ik het helemaal sneller staan.

6. Eet ‘gezonde’ tussendoortjes

Ik vind het niet te doen om tussen de maaltijden door niks te eten. En soms heb ik ook gewoon zin om te snacken. Maar het maakt natuurlijk verschil of ik dan een lekkere cracker neem of een mars. Ik zorg dat ik altijd een paar ‘verantwoorde’ tussendoortjes in huis heb: rijstwafels, smarties, mariabiscuits, crackers, snacktomaatjes, pure chocolade, studentenhaver, Japanse mix.

Met deze 6 tips ben je volgens mij al een heel eind op weg. En ik vind het persoonlijk erg weinig moeite.

Heb jij nog nuttige tips? Hoe probeer jij zo gezond mogelijk te leven?

9 thoughts on “6 simpele tips voor een gezonder leven”

 1. Zo doe ik het ook ongeveer. Nu nog meer gaan sporten en hoop dat het wat gaat helpen met de zwangerschapskilo’s. Ik maak wel dagelijks een smoothy voor mij en gezin, beetje extra groente en fruit voor iedereen scheelt weer 🙂

 2. Oh leuk stukje 🙂 dan zit ik al op de goede weg enne de anti-pakjes maffia? Haha lol. Ik boycot kant-en-klare maaltijden wel een beetje (voor mijzelf dan). Maar ach, laatst at ik wel een bapoatje uit de magnetron. Niet bepaald gezond maar wel lekker.

  Door jezelf van alles te verbieden word je ook niet happy. Maar een beetje bewust etiketten lezen helpt wel echt enorm. Calorieën tellen doe ik nooit, maar het kan je inderdaad wel helpen om een beetje inzicht te krijgen.

Geef een reactie