3 x waarom wij met 1 kind compleet zijn

Hoewel het ‘normaler’ schijnt te worden dat ouders 1 kind voldoende vinden, blijven we in onze omgeving nog steeds een bezienswaardigheid met 1 kind. Gelukkig heb ik er zelf geen bedenkingen bij of twijfels over. En daar heb ik héél veel redenen voor, maar deze drie zijn vast voor anderen ook herkenbaar.

baby voeten

Dit zijn de drie redenen waarom wij compleet zijn met 1 kind:

1. Anna

Anna is eigenlijk de belangrijkste reden. Door Anna’s karakter is de noodzaak tot een tweede er niet echt. Om deze fijne eigenschappen:

 1. Ze kan zichzelf vermaken. En daardoor heeft ze dus niet per se iemand nodig om mee te spelen. Bovendien heeft ze een heel arsenaal aan ‘fantoom’-vrienden en vriendinnen, soms met de gekste namen en soms zit ze hier gewoon te kletsen met haar schoolvrienden: “Kijk, … is op bezoek.”
 2. Ze vraagt niet veel aandacht. Men zegt natuurlijk snel dat enigskinderen worden verwend en eerlijk gezegd kan ik dat niet ontkennen. Je hoeft dingen niet ‘af te wegen’ zoals je met 2 of meer kinderen hebt. De vervelende verwende kinderen zijn echter vooral kinderen die teveel aandacht krijgen. En ik denk dat je dat risico ook wel loopt met kinderen die heel veel aandacht vragen. Maar dat doet Anna niet. Ik denk dat zij zelfs in een groot gezin misschien wel wat zou ondersneeuwen en dat ze nu veel beter tot haar recht komt, omdat ze door onze aandacht zelfvertrouwen krijgt.

2. Ik wil de zwangerschap & babytijd niet nog een keer

footDit standpunt heb ik niet altijd gehad hoor, maar hoe ouder Anna werd hoe vervelender ik die periode vond. Hoewel ik tijdens de zwangerschap niet veel klachten had, heb ik het nooit leuk gevonden. Mijn lichaam werd gekaapt, ik kon niks meer, mijn buik zat in de weg en ik vond het veel en veel te lang duren. En daarna duurt het ook nog écht heel lang voordat je echt iets kan doen met je kind. Bij Anna heb ik daar natuurlijk allemaal intens van genoten en was het super bijzonder omdat het voor de eerste keer was, maar ik vraag me af of ik bij een tweede niet veel te ongeduldig zou zijn. Baby’s van anderen vind ik soms ook zó langzaam groot worden. En heus, ik vind kinderen en ook baby’s van anderen fantastisch, maar ik vind het nog fantastischer dat Anna gewoon kan zeggen wat er is en dat ik geen huiltjes hoef te raden. En dat ze gewoon doorslaapt en mee-eet. Als je een kind met 3 jaar kon krijgen, dan zou ik misschien nog een tweede overwegen 😉

3. Ik koester ons geluk

Ik ben best een positieve denker, maar ook een realist. En bij een kind krijgen kan iets mis gaan. Als ons eerste kind problemen zou hebben gehad, dan had ik daar alle tijd voor genomen, mijn leven voor gegeven etc. Maar als er bij een tweede iets fout gaat, dan wordt Anna daar de dupe van. Of wat als ik een miskraam krijg? Of een doodgeboren kindje? Wat als het te druk wordt, dat onze relatie kost en we gaan scheiden? Er kan zoveel mis gaan! Daarom koester ik wat we nu hebben: een goede relatie, een gezond kind, genoeg tijd voor elkaar, we zijn alledrie (bijna) altijd vrolijk en gelukkig, we hebben weinig zorgen. Wat wil ik nog meer? Nou, niks dus 🙂

Zijn jullie compleet? En herkennen jullie deze afwegingen?

10 thoughts on “3 x waarom wij met 1 kind compleet zijn”

 1. Heel herkenbaar! Ik ben zelf ook enig kind en voor mij voelt het nu dus al als ‘compleet’. Ons zoontje is het allermooiste wat er is, en ik vind het best een risico om er nog een kindje bij te krijgen mocht het ons gegund zijn. Maar ja.. aan de andere kant trekt het nog wel. We zijn er nog niet uit!

 2. grappig om te lezen, ik heb wel een tweede (misschien ooit een derde?) kinderwens en vind deze punten juist een reden voor een tweede kind 😛 . Die laatste snap ik wel een beetje: er kan zó veel mis gaan en we hebben het nu al zó goed..

  Mijn zwangerschap vond ik ook vreselijk trouwens. Verliep vrij soepel, maar vond er weinig aan, en de eerste 6 maanden vond ik héél zwaar. Pas als de wens groter is dan de angst daarvoor zal er hier nog een 2e komen 😉

  Maar ik vind eigenlijk dat je je gewoon niet hoeft te verantwoorden als je het bij 1 kind wilt houden 🙂

  1. Ik dacht vroeger ook dat ik 3 kinderen wilde (kom uit een gezin van 3), maar voordat je ´een krijgt kun je gewoon niet voorstellen hoe het is.

   Ik hoef me niet te verantwoorden hoor, ik heb er gelukkig ook helemaal geen rare reacties op gehad. Anna is altijd zo vrolijk, dat niemand zich in het hoofd haalt om te denken dat ze ‘zielig’ is 😉

 3. Mijn standpunt weet je al, en ik zat dit artikel al ja-knikkend te lezen, dus ik begrijp je volkomen. Ook wij zijn af en toe een bezienswaardigheid en mensen blijven hinten naar een tweede, ook al doen wij daar helemaal niet geheimzinnig over. Ik laat het maar gewoon van me afglijden.

 4. Dit is een heel persoonlijk onderwerp en toevallig hadden mijn man en ik het laatst het gesprek over of er een derde kinderwens is.

  Ik snap heel goed dat jullie nu compleet zijn en ik vind het knap dat jullie deze beslissing hebben genomen.

Geef een reactie