3 redenen om vrijwilligerswerk te doen (ook als je jong bent)

3 redenen om vrijwilligerswerk te doen

3 redenen om vrijwilligerswerk te doen
Bij de gemiddelde vrijwilligersklus die ik doe, ben ik standaard één van de jongsten. En als ik bij een nieuwe klus bekenden aanspoor krijg ik steevast te horen dat ze het ‘al zo druk hebben’.

Net alsof vrijwilligerswerk een soort extra verplichting is in hun dagelijkse leven dat al zo vol verplichtingen zit. Maar dat is dus niet zo. Vrijwilligerswerk is namelijk geheel vrijwillig, zonder stress of rare verplichtingen. Ik heb drie goede redenen om toch tussen al je werk door, vrijwilligerswerk te gaan doen. Oók als je jong bent.

1. Je krijgt er zoveel voor terug

Dit klinkt heel cliché, maar is helemaal waar. Niet alleen wordt mijn inzet gewaardeerd door de organisaties en de mensen die ik help. Ik krijg ook waardering van mensen om me heen èn ik krijg ook letterlijk van alles. Wat dingen die ik de afgelopen jaren heb gekregen voor mijn vrijwilligerswerk:

  • Kerstpakketten & cadeaubonnen
  • Cadeau’s voor dochterlief (iedereen is dol op haar)
  • Lekkere maaltijden en koeken/taarten
  • Een metamorfose door Mari van de Ven
  • Leuke cursussen..

2. Je komt op plekken waar je anders nooit komt

Dit is voor mij de voornaamste reden om vrijwilligerswerk te doen. Het lijkt me vreselijk saai als je je hele leven hetzelfde beroep uitoefent dat je dan óók nog altijd tussen dezelfde mensen rondhangt. Het leuke met vrijwilligerswerk is dat je vaak gekoppeld wordt aan mensen die je normaal niet tegen komt, maar die je toch heel goed liggen. Want – en dat is het voordeel dat het vrijwillig is – als het niet klikt, dan zoeken ze gewoon een ander. Maar je ontmoet dus niet alleen andere mensen, je komt ook nog eens ergens en je leert nog eens wat. Zo heb ik ooit als vrijwilliger op de hei gewerkt en daar weet ik nu alles van. En van positief opvoeden weet ik alles, van de Iraakse cultuur en ga zo maar door. En mijn vriend heeft ooit als vrijwilliger Sinterklaas gespeeld in een asielzoekerscentrum. Dat hilarische verhaal komt menig verjaardag weer boven 😉

3. Je wereldbeeld wordt er positiever van

Soms lijkt de wereld zo’n plek van ellende en verderf, maar als je je stort in het vrijwilligerswerk kom je echt alleen maar leuke mensen tegen. Mensen die betrokken zijn en zo lief! En alleen al de gedachte dat dit soort mensen later ook bij mijn bed zitten als ik ziek of bejaard ben, dat maakt me blij. En ook de mensen die je helpt zijn vaak zo sterk, daar kun je zoveel van leren!
Bijvoorbeeld door mijn Zonnebloem-oma heb ik een veel realistischer beeld van het leven. Als je 93 bent is het niet belangrijk wat voor auto’s je hebt gereden en of je de nieuwste Ipad kocht. Als je 93 bent gaat het erom wie je bent tegengekomen in het leven en wat je daar uit hebt gehaald. En hoe je bent omgegaan met je ellende. Dat zijn de dingen die echt van waarde zijn.

Met die laatste wijsheid in het achterhoofd kan het niet anders of je meld je nu aan als vrijwilliger! 😉 Want serieus, het kan al vanaf een paar uur per maand of het kost zelfs helemaal geen tijd (zoals voor Moeder voor Moeders, plassen moet je toch). En die paar uur kun je ook gewoon uitsparen door mensen die je toch eigenlijk niet zo heel erg leuk vindt wat vaker een ‘Nee’ te verkopen. “Sorry, het vrijwilligerswerk roept!” 😉

Goede Doelen Test
Weet je nog niet welk goede doel ideaal is voor jou? Doe dan de Goede Doelen Test om te kijken waar jij het best tot je recht komt.

Wat zou jij graag als vrijwilligerswerk willen doen?

Geef een reactie